foto Gabriel Sollman - Unsplash

Bibliotheek blijft nodig, blijkt uit enquête: "Veel mensen hebben lezen herontdekt tijdens corona"

Twee op de drie bibliotheekbezoekers hebben meer gelezen tijdens de coronacrisis, blijkt uit een enquête bij 20.000 mensen. Hoewel ze hun boeken vaak moesten reserveren en afhalen. Het aantal bezoekers daalde sterk, maar de ontleningen bleven min of meer stabiel.

Ook voor de bibliotheken was het afgelopen anderhalf jaar gekleurd door corona. Dat ging van een tijdelijke sluiting tot een reservatie- of afhaalsysteem en doorgedreven veiligheidsmaatregelen. Leeszalen en pc-ruimtes bleven soms dicht, klasbezoeken of activiteiten stonden op een zeer laag pitje.

Door al die maatregelen vonden veel minder bezoekers de weg naar de bibliotheek; het aantal ontleningen daarentegen bleef min of meer stabiel. Hoe de lezers de coronacrisis zelf hebben beleefd blijkt uit een grootschalige enquête van de Universiteit Antwerpen en de VVBAD, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie. Meer dan 20.000 leden van 109 bibliotheken namen deel.

Bibliotheek draagt bij tot mentaal welzijn

Belangrijkste conclusie is voor Jessica Jacobs van de VVBAD "dat voor meer dan 9 op de 10 ondervraagden de bibliotheek absoluut nodig is en dat voor 80 procent de bib heeft bijdragen aan het mentale welzijn tijdens corona."

Plezier van het lezen herontdekt

Die tijd waarin we onze schoenen stukwandelden. Zo zullen we ons corona wellicht herinneren, maar we hebben ook meer gelezen.  65 procent van de ondervraagde bib-bezoekers, bijna twee op de drie dus, geeft aan meer gelezen te hebben. Daarmee is lezen de op één na meest toegenomen vrijetijdsbesteding, na wandelen en fietsen in de buitenlucht, wat 67 procent van de ondervraagden vaker heeft gedaan.  “Heel wat mensen hebben het plezier van het lezen opnieuw ontdekt tijdens de coronacrisis”, zegt professor Annick Schramme  van de UAntwerpen. 

Het vertrouwen in de lokale bibliotheek blijft groot: meer dan 82 procent van de leden voelt zich er veilig. Maar toch willen 4 op de 10 de bib pas weer binnenstappen als hij of zij volledig gevaccineerd is. 

Bibliotheken hebben vaak nieuwe initiatieven gelanceerd tijdens de pandemie: je kon online of telefonisch boeken reserveren om de pakketjes zelf op te halen of ze werden zelfs thuisbesteld. “Dat viel wel in de smaak,” zegt Jessica Jacobs. “Bibliotheekmedewerkers hebben daar veel dankbaarheid voor gekregen en dat was echt een hart onder de riem. Of dat blijft bestaan hangt af van de mogelijkheden die bibs hebben, bijvoorbeeld qua personeel.”   

Het snuisteren werd sterk gemist

Naar een bibliotheek gaan betekent vaak ook thuiskomen met een boek dat je niet zocht maar dat je wel toevallig aansprak, toch? Net dat kon een hele poos niet wegens corona. Jessica Jacobs van de VVBAD. “Het snuisteren werd sterk gemist, dat is duidelijk. Maar ook de klasbezoeken konden lange tijd niet doorgaan. Voor kinderen is het zo belangrijk om de boeken zelf vast te pakken.”

Ook studeren in een leeszaal, de pc’s gebruiken, lezingen, workshops, activiteiten bijwonen kon lange tijd niet. Maar met de betere coronacijfers gloort er licht aan het eind van de tunnel. “Nu de coronamaatregelen versoepeld worden kunnen bibliotheken weer activiteiten organiseren. We kijken uit naar een fijne zomer, waarin we veel bezoek kunnen ontvangen.”

Meest gelezen