foto: Radio 2

Limburgse bouwbedrijven trekken aan alarmbel: tekort aan geschikt personeel

De Limburgse bouwsector blijft kampen met een tekort aan geschikt personeel. I-Mas uit Stevoort en Bouwunie Limburg trekken daarom aan de alarmbel want het aantal jongeren dat voor een opleiding in de bouw kiest was nog nooit zo laag. 

Het aantal jongeren dat voor een opleiding in de bouw kiest was nog nooit zo laag en dat terwijl de bouw meer dan ooit nood heeft aan geschoolde  krachten. Met een levensgrote verfborstel willen i-Mas - de secundaire school in Stevoort (Hasselt) - en de Bouwunie jongeren, en vooral meisjes, overtuigen om voor een toekomst te kiezen in de bouw.

Daling

“We zien dat heel wat vacatures niet ingevuld geraken”, zegt Davy Maesen van Bouwunie Limburg. “Jaar na jaar is er een daling van de instroom in het secundair bouwonderwijs.” In het schooljaar 2019-2020 waren er in Vlaanderen 6.914 leerlingen ingeschreven. In Limburg waren er dat 1.178. Ter vergelijking: in het schooljaar 2015-2016 waren dat er nog 8.590 in Vlaanderen waarvan 1.433 in Limburg.

Het wordt nog steeds aanzien als een vuil en zwaar beroep, dat is een verkeerde perceptie.

Davy Maesen, Bouwunie

Volgens Davy Maesen kiezen jongeren niet meer voor het bouwonderwijs omwille van het imago en de verkeerde perceptie bij de ouders. “Het wordt nog steeds aanzien als een vuil en zwaar beroep. Die verkeerde perceptie wordt door de ouders ook aan de kinderen doorgegeven. Maar de bouw maakt een serieuze evolutie door en is meer technologisch en digitaal geworden.”

Verfborstel met rode verf

Met een uitvergrote verfborstel wil i-Mas de aandacht vestigen op de problematiek dat jongeren hun weg niet meer vinden naar de bouwopleidingen. Frank Claasen van i-Mas: “De verfborstel staat voor het verfijnde werk, de afwerking en de rode plas verf staat dan weer voor het alarmsignaal dat er nood is aan vakmensen. Maar rood staat ook voor de passie die je moet hebben voor het vak.” 

Meisjes

De beroepsvereniging richt zich ook specifiek op meisjes die nog twijfelen aan hun studiekeuze. “Ongeveer 4 procent van de arbeiders in de bouw zijn vrouw. Dat is heel miniem”, aldus Davy Maesen. “ De richtingen met de hoogste meisjespopulatie zijn ‘Interieurbouwer’ en ‘Schilderwerk en Decoratie’. Door de technologische en digitale evolutie zullen vrouwen ook in andere segmenten zeker hun gading vinden.”

Meest gelezen