Coronablog - Indiase variant verovert meer terrein in ons land: 15,7 procent van alle besmettingen

De Delta-variant van het coronavirus - die we vooral kennen als de Indiase variant - wint meer terrein in ons land. Ondertussen gaat het om 15,7 procent van alle bevestigde besmettingen, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Vorige week was het nog 6 procent. Lees het belangrijkste en opvallendste coronanieuws hier.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Indiase variant wint terrein in ons land: 15,7 procent van alle besmettingen

De Delta-variant van het coronavirus - die we vooral kennen als de Indiase variant - wint meer terrein in ons land. Ondertussen gaat het om 15,7 procent van alle bevestigde besmettingen, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Vorige week was het nog 6 procent. 

De variant is een stuk besmettelijker dan de andere varianten van het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk worden de grote versoepelingen uitgesteld omdat de bewuste variant aan terrein wint en de meeste mensen nog niet volledig gevaccineerd zijn. Ons land maakt zich voorlopig geen zorgen over de opkomende variant, al wordt het wel sterk in de gaten gehouden. 

Gudrun Briat van de werkgroep vaccinatie: "Op 29 juni levering AstraZeneca verwacht"

Op de wekelijkse persconferentie over de coronacijfers ziet viroloog Steven Van Gucht de cijfers aan een snel tempo dalen, maar maant hij aan tot voorzichtigheid. "Dat hebben landen als Portugal en het Verenigd Koninkrijk aangetoond. De trend kan nog steeds keren zolang velen nog niet volledig gevaccineerd zijn", aldus Van Gucht.

Volgens hem kan ons land nog voor de grote zomervakantie groen kleuren op de Europese reiskaarten. "De besmettingscijfers halveren bijna wekelijks. Aan dit tempo bereiken we tegen 28 juni een incidentie die lager is dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners."

België kan nog groen kleuren
expert Steven Van Gucht

Gudrun Briat van de werkgroep vaccinatie benadrukt op de persconferentie dat de termijn tussen twee AstraZeneca-prikken maar pas kan verkort worden (van 12 naar 8 weken) als er voldoende vaccins geleverd worden. Op 29 juni wordt in ons land een levering van ongeveer 700.000 vaccins verwacht. "We hopen dat deze levering effectief én op tijd zal gebeuren", zegt Briat. "In dat geval kan de inkorting van de wachttijd voor de tweede injectie met AstraZeneca mogelijk worden."

Intussen hebben bijna 94.000 Vlamingen, tussen 18 en 40 jaar oud, zich ingeschreven om zich vrijwillig te laten vaccineren met het Johnson & Johnson-vaccin. "Ook hier duimen we voor spoedige leveringen."

HERBEKIJK de persconferentie van het Crisiscentrum over de huidige coronacijfers: 

Viroloog Marc Van Ranst over "mixen" van vaccins, zoals bij Angela Merkel: "Aantal studies geven aan dat het werkt"

Het "mixen" van vaccins - waarbij iemand eerst bijvoorbeeld een prik van AstraZeneca krijgt en daarna een van Pfizer of Moderna - blijkt volgens eerste onderzoeken te werken. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in "Terzake". Vandaag bleek dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar tweede prik met Moderna kreeg, nadat ze eerst AstraZeneca kreeg. 

"Normaal blijf je voor de verschillende dosissen bij hetzelfde vaccin", zegt Van Ranst erover. "Maar bij enkele klinische onderzoeken blijkt dat twee verschillende vaccins even goed werken of zelf beter. Dat is iets waar onze werkgroep vaccinatie ook wel rekening mee zal houden."

Videospeler inladen...

Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt tweede prik (en mixt vaccins)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een paar dagen geleden haar tweede vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Dat heeft de regeringswoordvoerder bekendgemaakt. Foto’s van de bondskanselier met opgestroopte mouwen zijn niet vrijgegeven, net zo min als bij haar eerste prik in april trouwens. 

Merkel kreeg het Moderna-vaccin toegediend, terwijl haar eerste prik er een was met AstraZeneca. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. Ook in Duitsland beveelt de vaccincommissie voorlopig aan om twee keer hetzelfde vaccin toe te dienen. Die aanbeveling geldt niet voor vrouwen jonger dan 60 die eerder AstraZeneca kregen. Met haar 66 jaar valt Merkel niet in die categorie.

Mixen van vaccins wordt de laatste tijd grondig onderzocht en zou goede resultaten geven. Volgens de eerste studies zou met name een Pfizervaccin na een prik met AstraZeneca een uitstekende immuunrespons geven. 

Wereldgezondheidsorganisatie is bezorgd over publiek bij EK voetbal

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ongerust over de versoepelingen in en rond de stadions tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Volgens de WHO blijkt dat het aantal besmettingen met het coronavirus gestegen is in plaatsen waar wedstrijden worden gespeeld. De WHO merkt ook op dat een aantal landen waar wedstrijden worden gespeeld het aantal toegelaten toeschouwers opkrikken. 

De WHO noemt geen land bij naam, maar net vandaag heeft de Britse regering aangekondigd dat er 60.000 voetbalfans zullen worden toegelaten voor de halve finales en de finale van het EK in Wembley in Londen. Dat is 20.000 meer dan eerst was gezegd. Dat komt net op het ogenblik dat de Delta-variant of Indiase variant in opmars is in het Verenigd Koninkrijk, ondanks de hoge vaccinatiegraad.

Nog vandaag heeft de voetbalbond van Wales de fans opgeroepen om goed na te denken vooraleer ze kaartjes kopen voor de volgende wedstrijd van die natie tegen Denemarken. Die vindt zaterdag plaats in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, het stadion van Ajax. Daar zijn 16.000 mensen toegelaten. Die moeten dan wel een recente negatieve coronatest kunnen voorleggen. De voetbalbond van Wales vindt dat geen essentiële verplaatsing. Ook de Britse regering raadt af om naar het Europese vasteland te reizen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wie vaccinatie expliciet weigert, wordt niet meer automatisch uitgenodigd

Wie al een uitnodiging kreeg voor zijn vaccinatie tegen het coronavirus en expliciteit weigerde om daarop in te gaan, wordt niet meer automatisch opnieuw uitgenodigd. Ze kunnen zich zelf wel opnieuw inschrijven via Qvax, meldt Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie. Mensen die niet kwamen opdagen op hun afspraak voor de vaccinatie zullen wel nog een uitnodiging krijgen.

Vaccinweigeraars kunnen volgens privacyregels niet opnieuw uitgenodigd worden. "We zullen hen dan ook niet achtervolgen", aldus Briat. Mensen kunnen bovendien ook aangeven dat ze geen mails meer willen ontvangen van de overheid over de vaccinatiecampagne.

De weigeraars die toch nog een vaccin willen krijgen, kunnen zich via de huisarts wel opnieuw laten activeren en vervolgens kunnen ze zich inschrijven op de reservelijst Qvax. "Er zijn bijvoorbeeld mensen die per ongeluk hun vaccin geweigerd hebben door op een verkeerde knop te klikken. Zij kunnen zich dan meteen opnieuw activeren via hun huisarts."

Wie het vaccin niet expliciet weigerde, maar niet kwam opdagen voor de afspraak of niet inging op de uitnodiging, zal wel opnieuw uitgenodigd worden. Briat benadrukt dat dit de aanpak in Vlaanderen is. In Brussel kunnen mensen zich bijvoorbeeld voortdurend registreren om zich te laten vaccineren.

AFP or licensors

BioNTech onderzoekt werkzaamheid vaccin tegen virusvarianten, "maar geen aanwijzingen dat het moet worden aangepast"

Het Duitse farmabedrijf BioNTech doet onderzoek naar de werkzaamheid van zijn coronavaccin tegen de nieuwe virusvarianten. "Op dit ogenblik zijn er geen aanwijzingen dat ons vaccin aangepast moet worden aan de nieuwe varianten", zo zei BioNTech-oprichter Ugur Sahin in een videoboodschap aan ondernemers.

Toch wil het bedrijf snel kunnen reageren als blijkt dat er bijvoorbeeld een derde dosis van het vaccin nodig is, of een aanpassing aan de virusstam. 

Vorige week publiceerde het vakblad Nature een studie van de University of Texas in Galveston, waaruit blijkt dat het vaccin van het Duitse bedrijf Biontech en zijn Amerikaanse partner Pfizer ook tegen de deltavariant beschermt, die voor het eerst in India opdook. Ook tegen andere varianten zoals de mutant die eerst in Nigeria voorkwam, biedt het vaccin bescherming.

Op restaurant in Moskou? Alleen met vaccinatiepas

Wie in de Russische hoofdstad Moskou op restaurant wil gaan, zal vanaf 28 juni een speciale vaccinatiepas nodig hebben. Die beslissing is een gevolg van de nieuwe piek in de coronacijfers, vooral veroorzaakt door de deltavariant.

Moskovieten die op restaurant willen gaan, moeten een QR-code downloaden die bevestigt dat ze zijn ingeënt, in de laatste zes maanden besmet zijn geweest met het coronavirus of in de laatste drie dagen een PCR-test hebben ondergaan. Restaurants of bars die het systeem niet invoeren, mogen enkel afhaalmaaltijden aanbieden.

De huidige golf van besmettingen in Moskou wordt voor een deel toegeschreven aan de vele inwoners die zich niet willen laten vaccineren. Vandaag werden in Moskou 6.555 nieuwe besmettingen geregistreerd. 2.000 coronapatiënten werden opgenomen in het ziekenhuis, 86 mensen overleden aan het virus. In heel Rusland zijn vandaag 546 coronadoden geteld.  

Waarom is er nog steeds weinig bezoek mogelijk in veel ziekenhuizen?

In veel ziekenhuizen zijn nog altijd amper bezoekers toegelaten, maar in de woonzorgcentra bijvoorbeeld is wel al weer meer mogelijk. Buiten de zorgsector worden de coronamaatregelen versoepeld. Ziekenhuizen beslissen zelf hoe streng ze blijven, klinkt het bij ziekenhuiskoepel Zorgnet Icuro die zelf adviseert om voorzichtig te blijven.

"In de ziekenhuizen is meer verloop", legt Margot Cloet van Zorgnet Icuro uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We willen de veiligheid blijven garanderen van medewerkers, bezoekers en vooral de patiënten. We willen niet dat de deltavariant (red. de Indiase variant) de weg zoek in ons gezondheidssysteem."

De situatie is volgens Cloet nog niet stabiel genoeg om alle teugels te vieren. "We willen ook de niet-covidzorg kunnen blijven garanderen", zegt ze. "We gunnen de mensen natuurlijk wel bezoek, maar het gaat over de volksgezondheid. Waakzaamheid blijft nodig. De vaccinatiecampagne loopt als een trein, maar niet iedereen is volledig gevaccineerd."

Extra fabrieken in Duitsland en Zwitserland gaan Pfizer-vaccins produceren

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft twee productiesites goedgekeurd waar extra coronavaccins van Pfizer/BioNTech kunnen worden gemaakt. Het gaat om een fabriek van Allergopharma in het Duitse Reinbek, nabij Hamburg, en een fabriek van Novartis Pharma in Stein, in Zwitserland. “Vanuit de 2 nieuwe fabrieken kan de Europese Unie verder bevoorraad worden met Pfizer-vaccins”, zegt het EMA. De productie zou meteen kunnen worden opgestart.

Meest gelezen