AFP or licensors

Cuba ontwikkelde nu al twee vaccins die effectief zijn: ook coronavaccin Abdala "voor 92 procent doeltreffend"

Het Cubaanse kandidaat-coronavaccin Abdala haalt een doeltreffendheid van 92,28 procent na injectie van drie doses. Dat zegt het lokale laboratorium dat het vaccin heeft ontwikkeld. 

Abdala zit in de laatste testfase en zou van de Cubaanse autoriteiten officiële goedkeuring krijgen tegen eind juni of begin juli.

Eerder werd ook al gemeld dat het Cubaanse kandidaat-coronavaccin Soberana 02 een doeltreffendheid van 62 procent haalt na injectie van twee van de drie voorziene doses. Het gaat om "bemoedigende" resultaten, omdat het ook rekening houdt met de circulerende varianten van het virus, aldus Vicente Verez, directeur van het Finlay Instituut, dat het vaccin ontwikkelde.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eist een doeltreffendheid van 50 procent voor een kandidaat-vaccin. Cuba werkt aan vijf kandidaat-vaccins, waarvan er twee (Soberana 02 en Abdala)  in de derde en laatste testfase zitten.

BEKIJK: "Terzake" maakte in maart een reportage over het kleine eiland Cuba, dat een pionier is op het vlak van vaccinontwikkeling

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het nieuws komt er op een moment dat het eiland te kampen krijgt met een opstoot aan coronagevallen. Cuba is half mei begonnen met het toedienen van de kandidaat-vaccins in de hoofdstad en meerdere provincies. Meer dan 4,3 miljoen dosissen Soberana 02 en Abdala zijn sindsdien toegediend. 

De Cubaanse overheid hoopt  in augustus 70 procent van de meer dan 11 miljoen inwoners te hebben gevaccineerd, en tegen eind dit jaar de hele bevolking.

Cuba - dat sinds1962 onder een Amerikaans embargo gebukt gaat - begon in de jaren tachtig met het ontwikkelen van eigen medicijnen. Van de dertien vaccins uit het Cubaanse vaccinatieprogramma zijn er acht van eigen makelij.

BELUISTER: in maart legde vaccinoloog Geert Leroux-Roels in "De ochtend" uit hoe Cuba altijd heeft geïnvesteerd in geneeskunde

Meest gelezen