Dierenopvangcentrum Zemst voert opnamestop voor honden in: "Handen vol met de honden die er nu zijn"

Het dierenopvangcentrum in Zemst neemt voorlopig geen nieuwe honden meer aan en zet ze op een wachtlijst. Er is geen plaats meer en bovendien moeten de medewerkers meer aandacht schenken aan de honden die er momenteel verblijven.

In het Dierenopvangcentrum Zemst is het zo druk geworden dat ze geen honden meer aannemen. "Momenteel zitten we met teveel honden, waardoor we er geen meer kunnen bijnemen", vertelt Ferry Heikoop van Dierenopvangcentrum Zemst aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Bovendien zitten er ook een aantal honden bij die veel aandacht nodig hebben, zoals honden met gedragsproblemen en jonge honden."

Volgens Heikoop kopen almaar meer mensen een puppy zonder nadenken en zonder kennis over de opvoeding van een hond. "Als het dier zich dan niet gedraagt zoals zij willen, brengen ze het binnen in het opvangcentrum. Die honden zijn niet gesocialiseerd en gedragen zich agressief, waardoor wij veel meer werk hebben dan normaal."

Het is niet de eerste keer dat het Dierenopvangcentrum in Zemst een opnamestop inlast. "Dat gebeurt soms in de zomer", vertelt Heikoop. "Dan merken we dat de toestroom van honden groter wordt en dat ze ook moeilijker een nieuwe thuis vinden. Mensen gaan op vakantie, dus de aanvragen voor adopties nemen af en bijgevolg blijven de honden langer in het centrum."

Hoe lang de opnamestop duurt, kan Heikoop op dit moment niet zeggen. "Maar we houden wel een paar hokken vrij voor gevonden honden in de gemeentes waar we een contract mee hebben."

Meest gelezen