Sonuwe (Wikipedia.org)

Diest onderzoekt waar er mogelijk giftige PFOS in de bodem zit

De stad Diest laat onderzoeken of er plaatsen zijn waar er te veel van de giftige stof PFOS in de grond zit. Het bestuur reageert daarmee op een oproep van de Vlaamse regering om mogelijke risicogebieden in kaart te brengen. Vooral aan de voormalige brandweerkazerne en op plaatsen waar vroeger een grote industriebrand was, zouden er problemen kunnen zijn. In het schuim dat gebruikt werd om te blussen, zitten namelijk hoge concentraties PFOS. Voorlopig neemt de stad geen voorzorgsmaatregelen.

"We willen mensen niet onnodig ongerust maken en wachten eerst het onderzoek van OVAM af", licht milieuschepen Rick Brans (Open Diest) toe. "We verwachten niet dat er een onmiddellijke dreiging is voor de volksgezondheid. Maar het is wel belangrijk om te onderzoeken of er problemen zijn en hoe groot die eventueel zijn."

Op de radar staat onder andere de vroegere brandweerkazerne. In Mechelen nam het stadsbestuur eerder deze week al extra maatregelen omdat er daar aan de oude brandweerkazerne hoge concentraties van de giftige stof in de bodem zijn aangetroffen. Zo mogen mensen die in de nabije omgeving van de kazerne wonen niet te veel groenten of fruit uit eigen tuin meer eten en laten ze eieren van hun eigen kippen best links liggen. Diest neemt voorlopig geen maatregelen in die zin.

We willen mensen niet onnodig ongerust maken en wachten nu het onderzoek van OVAM af

Rick Brans (Open Diest), schepen van Milieu

Vroegere industriegronden

Ook op plaatsen waar in het verleden zware industriële branden woedden, wordt de bodem nu onderzocht. Het blusschuim dat destijds gebruikt werd zou de grond vervuild kunnen hebben. Volgens OVAM komen ook één of meerdere locaties op de Hasseltsebaan, Botermarkt, Michel Theysstraat, K. Albertstraat, Zwartebeekplein, Kleine Schaluinweg, Schaluinveld, Turnhoutsebaan, Ambachtenlaan, Asdonkstraat, Kelbergstraat, Industriepark, Leuvensesteenweg, Nieuwe Dijkstraat en de Reustraat in aanmerking. Daar is of was vroeger elektromechanische en textielindustrie gevestigd. "De meeste fabrieken zijn daar intussen al een tijdje verdwenen. Maar we willen op zeker spelen en onderzoeken of daar geen historische vervuiling in de grond zit", aldus de schepen. De giftige stof wordt in veel producten en productieprocessen gebruikt, zoals bij het produceren van inkt, textiel of papier en in schoonmaakmiddelen of vernissen.

Meest gelezen