De Dilbeekse zakenman Johan Daumerie zit naar verluidt al bijna een jaar vast op zijn hotelkamer.

Dilbeekse ondernemer zou al bijna jaar vastzitten in hotel in Dubai: "Situatie is uitzichtloos, wacht op actie van Belgische politiek"

De Dilbeekse ondernemer Johan Daumerie zou na een conflict met een lokale zakenpartner al 11 maanden vastzitten in een hotelkamer in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. De man zegt dat zijn paspoort is afgenomen en hij zo het land niet meer uit kan. Daumerie hoopt nu dat de Belgische politiek stappen onderneemt. Buitenlandse Zaken bevestigt dat er een Belg vastzit in de Verenigde Arabische Emiraten, maar wil voor privacyredenen niet kwijt of het ook effectief om de Dilbeekse ondernemer gaat. 

"In augustus vorig jaar ben ik valselijk beschuldigd van misbruik van vertrouwen na een verkeerd gelopen zakendeal met mijn lokale zakenpartner in Dubai", vertelt Johan Daumerie aan Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "De bevoegde instanties hier hebben mij daarna mijn paspoort ontnomen en mij een reisverbod opgelegd, waardoor ik al elf maanden opgesloten zit in een hotelkamer. Deze situatie is onhoudbaar. Ik ben hier nu illegaal in het land en als ik mijn hotel verlaat, riskeer ik opgepakt te worden door de politie."  

Veroordeeld

Daumerie zegt vorige week voor een rechtbank te zijn verschenen. "Ik werd er in een achterkamer van de rechtbank veroordeeld tot opsluiting", zucht hij. "Dat proces heeft nog geen 3 minuten geduurd. Ik ben veroordeeld tot een opsluiting van minimum één maand en moet een som van 230.000 euro betalen. Allemaal zonder dat ik mezelf kan verdedigen en allemaal op basis van een mondelinge klacht. Ik weet eigenlijk ook niet echt goed voor wat ik nu precies veroordeeld ben. Ik heb nog steeds niet de aanklacht noch het vonnis kunnen inkijken."

Ik hoop snel naar huis te kunnen en reken op de Belgische politiek om mij uit deze benarde situatie te krijgen

Johan Daumerie

Daumerie zegt dat zijn situatie vrij uitzichtloos is en hoopt snel naar huis te kunnen. "De ambassade zegt dat ze niet veel kan doen voor mij, maar ik hoop dat er toch actie wordt ondernomen. Intussen weet ik dat enkele politici in België ook op de hoogte zijn van mijn situatie. Ik hoop dat zij ervoor kunnen zorgen dat Buitenlandse Zaken actie onderneemt."

Politiek op de hoogte

De N-VA fractieleider in de Kamer, Peter De Roover, bevestigt ons op de hoogte te zijn van het verhaal van Daumerie. Hij heeft intussen een brief gestuurd aan minister van Buitenlandse Zaken,  Sophie Wilmès (MR). "Ik wil weten of Buitenlandse Zaken hiervan op de hoogte is", zegt De Roover, "en of de man schuld treft of dat hij het slachtoffer is geworden van een oneerlijke rechtsgang. Daarnaast hoop ik van de minister ook te weten te komen welke stappen er gezet zijn of nog zullen worden door Buitenlandse Zaken in dit verhaal."

Meest gelezen