2020 Getty Images

Eerste actieve speler American Football League komt na 15 jaar uit de kast: "Ik vind representatie belangrijk"

Carl Nassib, een speler van de Las Vegas Raiders, heeft zich geout als homoseksueel. In 2014 kwam al eens een andere speler van American football uit de kast, maar die werd uit zijn team gehaald. Nu juicht de National Football League de stap van Nassib toe. 

De 28-jarige Carl Nassib heeft zich op Instagram in een video geout als homoseksueel. Hij is daarmee de eerste actieve speler in het populaire American football die dat doet. Nassib zegt dat hij zich al 15 jaar lang wil outen, maar zich nu pas sterk genoeg voelt om dat te doen, dankzij vrienden en familieleden. Hij benadrukt dat zonder de steun van zijn collega-sporters en coaches hij niet had "durven springen".

Ik hoop op een dag dat coming-outvideo's niet meer nodig zijn

"Ik ben op mijn privéleven gesteld, dus ik doe dit helemaal niet voor de aandacht. Maar ik vind vertegenwoordiging, representatie zó belangrijk. Ik hoop dat op een dag deze coming-outvideo's niet meer nodig zijn. Tot dan zal ik mijn best doen om bij te dragen aan een cultuur van aanvaarding."

Nassib geeft ook 100.000 dollar aan het Trevor Project, een organisatie voor de preventie van zelfdoding bij jonge holebi's in de Verenigde Staten. 

American football is één van de populairste sporten in Amerika. De National Football League NFL en zijn team laten weten dat ze trots zijn op Nassib.

(lees verder onder tweet)

In 2014 was Michael Sam de eerste openlijk homoseksuele speler die door de NFL werd geselecteerd tijdens zijn studententijd. Hij zou voor de St.Louis Rams gaan spelen, maar speelde uiteindelijk nooit een competitiematch. 

Enkele andere American footballspelers uit de NFL zijn pas na hun pensioen uit de kast gekomen. De eerste van hen was David Kopay, die in 1975 zei dat hij homoseksueel was. Kopay schreef in dat jaar een boek: "The David Kopay story. An extraordinary self revelation", dat veel andere Amerikaanse sporters inspireerde om zich te outen. Onder meer tennisster Billie Jean King zei dat ze zich door het boek gesterkt voelde. 

Bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond hopen ze dat het voorbeeld van Nassib navolging krijgt. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen