Protest aan het Hongaarse parlement in Boedapest tegen de nieuwe wetgeving.
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

"Flagrante discriminatie": 14 EU-landen veroordelen Hongaarse antihomowetgeving en willen actie van Europese Commissie

14 Europese lidstaten, waaronder België, dringen er bij de Europese Commissie op aan om "alle middelen" die ze ter beschikking heeft in te zetten om ervoor te zorgen dat Hongarije het Europese recht naleeft. In een gezamenlijke verklaring veroordelen ze de recente antihomowetgeving in Hongarije. Ze vinden dat als het nodig is, de Commissie naar het Europees Hof van Justitie moet stappen.

Het Hongaarse parlement keurde vorige week een aantal amendementen goed op verschillende bestaande wetten over kinderbescherming, media en onderwijs. In die amendementen wordt bepaald dat er in het bijzijn van kinderen jonger dan 18 jaar niet verwezen mag worden naar of "promotie" gemaakt mag worden voor genderidentiteit die verschilt van het geslacht bij de geboorte, het veranderen van geslacht of homoseksualiteit. In de praktijk betekent dat dat beelden van en informatie over onder anderen holebi's en transpersonen overal verboden zijn.

Voor verschillende Europese lidstaten is dat meer dan een brug te ver. De kwestie wordt vandaag besproken op de Europese Raad van de ministers van Buitenlandse Zaken. Er kwam een gezamenlijke verklaring van oorspronkelijk 13 EU-lidstaten, waarin ze de wetgeving veroordelen. 

De verklaring is in de eerste plaats een initiatief van de Beneluxlanden België, Nederland en Luxemburg. Ze wordt gesteund door Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Finland, Frankrijk, Ierland, Duitsland, Spanje en Zweden.

In die gezamenlijke verklaring noemen de lidstaten de nieuwe Hongaarse wetgeving een "flagrante vorm van discriminatie". "Inclusie, menselijke waardigheid en gelijkheid zijn kernwaarden van de Europese Unie en we kunnen over deze principes geen compromissen sluiten", staat in de verklaring te lezen. "Deze amendementen schenden ook de vrijheid van meningsuiting, door het beperken van de vrijheid om een mening te hebben en de vrijheid om informatie te ontvangen en te verstrekken zonder inmenging van enig openbaar gezag, zoals verankerd in het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie." 

Na het debat voegde Italië zichzelf toe aan het lijstje, waardoor de teller op 14 lidstaten staat.

Viktoria (Boedapest Pride): "Mensen geloofden dat Europa onze rechten zou beschermen, nu beseffen ze dat dat helemaal niet het geval zal zijn." Bekijk hier de "Terzake"-reportage over de nieuwe homowet in Hongarije en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We hebben de plicht om het onze partners te zeggen wanneer we er diep van overtuigd zijn dat zij de verkeerde weg zijn ingeslagen

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR)

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) is tevreden met de steun van de andere landen. "Een waarden-unie is geen menu à la carte. Wij hebben een collectieve verantwoordelijkheid om de rechten van alle EU-burgers te beschermen en daarom hebben wij de plicht onze stem te laten horen en te reageren wanneer deze rechten en onze waarden worden ondermijnd. We hebben ook de plicht om het onze partners te zeggen wanneer we er diep van overtuigd zijn dat zij de verkeerde weg zijn ingeslagen", reageert ze.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei vorige week in de Kamer nog voorstander te zijn van financiële sancties tegen Hongarije, maar die komen er voorlopig niet, daarvoor is een viervijfdemeerderheid nodig.

De 14 lidstaten dringen er bij de Europese Commissie wel op aan om alle middelen in te zetten die ze ter beschikking heeft om "de volledige naleving" door Hongarije "van het EU-recht te waarborgen". Als dat nodig is, moet de Commissie naar het Europees Hof van Justitie stappen, vinden de lidstaten.

Dat is al eerder gebeurd inzake Hongaarse wetten die niet strookten met de Europese wetgeving, Hongarije heeft ook al verschillende rechtszaken verloren. Of de Commissie ook nu weer die stap zal zetten, is nog niet duidelijk. De Commissie is de zaak nog aan het onderzoeken.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Hongaarse minister: "Nationale bevoegdheid die men moet respecteren"

De Hongaarse regering heeft weinig begrip voor de kritiek van andere Europese lidstaten. Voor het begin van de vergadering verdedigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó de nieuwe wetgeving nog eens met veel vuur. "De wet is niet tegen een gemeenschap gericht, maar tegen pedofilie en moet onze kinderen beschermen."

De Hongaarse regering is van mening dat de opvoeding over seksuele oriëntatie het exclusieve recht van de ouders is. Szijjártó maakte zich ook druk over het feit dat de wet in de rest van Europa "verkeerd geïnterpreteerd" wordt. Hij is door een grote meerderheid in het Hongaarse parlement goedgekeurd en de rest van Europa moet dat respecteren, benadrukte hij. "Dit is een nationale bevoegdheid. Het is onze manier van denken."

Bekijk de reactie van de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken:

Videospeler inladen...

Onze EU-expert Rob Heirbaut volgde de bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken. Bekijk hier zijn verslag in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Waarvoor staat LGBTQ+? We leggen het uit in 1 minuut in onderstaande video:

Wat kan en zal de Europese Unie doen? Politicoloog Louise Hoon (VUB): "De verandering zal uiteindelijk vanuit de Hongaarse samenleving komen, niet vanuit de Europese instellingen”. Bekijk hier het volledige gesprek met Hoon  in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen