Natuurhulpcentrum

Exotische dieren opgevangen in Natuurhulpcentrum in Oudsbergen: "Wasberen, stinkdieren en roofvogels"

Het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen werd gisteren opgeroepen door de Dienst Dierenwelzijn om enkele exotische dieren op te vangen, die in beslag werden genomen bij een handelaar in Duffel. Het gaat over 6 wasberen, 2 stinkdieren, een jonge serval, 2 arenden en 3 caracara's.

Er waren voldoende redenen om de dieren in beslag te nemen. "De roofvogels mag je wel houden, maar er zijn minimumvereisten aan de kooien en die werden niet nageleefd", zegt Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum. "En de andere dieren mag je in België niet hebben. De wasberen horen thuis op de lijst van invasieve exoten omdat ze schade kunnen toebrengen aan de natuur en ze kunnen drager zijn van een gevaarlijke spoelworm."

Quarantaine

De dieren zijn in een relatief goede gezondheid. "We hebben wel enkele dieren in quarantaine gezet om onszelf en de andere dieren te beschermen. De wasbeer omdat ze dus spoelwormen kunnen hebben en de roofvogels zitten nu in volières zodat ze sowieso al veel meer ruimte hebben dan bij de handelaar."

Het is nu aan het Natuurhulpcentrum om de dieren goed te verzorgen en de Dienst Dierenwelzijn moet beslissen wat ermee moet gebeuren. "Ofwel beslissen ze dat de dieren terug mogen gaan naar de handelaar, ofwel worden de dieren overgedragen aan ons, en dan moeten wij een nieuwe thuis zoeken zoals een dierenpark", besluit Damiaens.

Meest gelezen