chris gale

Genkenaar Chris Gale wil kanaal overzwemmen om te herstellen na zwaar ongeval 

Chris Gale vertrekt naar Engeland, om daarna terug te zwemmen richting Franse kust. Een serieuze uitdaging want Chris raakte een tijdje geleden zwaar gewond bij een ongeval. Door het kanaal over te zwemmen wil hij sneller herstellen, maar ook geld inzamelen voor het zieke dochtertje van een vriend die het syndroom van Angelman heeft.

Een tijdje geleden leek het nog een onmogelijke opgave: het kanaal overzwemmen. Bij een ongeval brak Chris Gale zowat alles wat er te breken valt. Hij is nog steeds niet helemaal hersteld en zal voor 14 procent invalide blijven. “Mijn arm staat intussen wel helemaal recht en zwemmen gaat zeker lukken. Ik ben al zes maanden aan het trainen, dat is niet heel erg lang maar ik hou wel van de uitdaging.”

De grootste uitdaging is, naast de afstand tussen Dover en Cap Griz-Nez en de stroming, toch wel het koude water. “Het zeewater is ongeveer 15 graden. Dat is koud, maar ik heb in de winter al getraind in open water van 8 graden. Je kan er dus wel een beetje aan wennen.” Tijdens de poging zal hij geflankeerd worden door 2 bootjes, zo kan hij onderweg ook eten en drinken, “maar je vasthouden aan de boot mag niet.”

De motivatie voor zijn zwemavontuur haalt Chris uit zijn revalidatie, maar ook uit het leven van een vriend. “Ik ken iemand wiens dochter het syndroom van Angelman heeft (aangeboren neurologische ontwikkelingsstoornis), en daar wil ik nu heel graag geld voor inzamelen. Ik heb het geluk dat ik vrij goed hersteld ben van mijn ongeval, maar kinderen met een zeldzame ziekte hebben dat geluk niet.”

Meer info over zijn poging om het kanaal over te zwemmen vind je op zijn website

Meest gelezen