Gents bedrijf ontwikkelt autofocale bril: "Met één druk op een knop verander je de sterkte"

Het Gentse bedrijf Morrow lanceert als eerste ter wereld een autofocale bril. Dat betekent dat de bril met een druk op een knop van sterkte kan veranderen. De bril is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Gent. Hij is vooral handig voor mensen die een bril nodig hebben om ver te zien én om te lezen. Nu moeten zij zich behelpen met multifocale brillen maar die zijn niet altijd handig. 

Je kent misschien wel een multifocale bril: een bril met glazen om ver te zien en om te lezen in één. De glazen lopen als het ware over in elkaar. Maar dat is niet altijd handig wanneer je bijvoorbeeld met de auto rijdt en in het deel van het glas kijkt dat eigenlijk dient om te lezen. Daarom bedacht Morrow samen met de Gentse universiteit de autofocale bril: met 1 druk op een knop verandert je bril in een leesbril of in een om ver te zien bijvoorbeeld bij het autorijden of het fietsen. Paul Marchal van Morrow en Jelle De Smet van de UGent begonnen 5 jaar geleden met het ontwikkelen van een prototype. Nu is de bril klaar voor gebruik. 

Vloeibare kristallen

De nieuwe bril is een technisch hoogstandje. De autofocale bril kreeg een extra laag. "Die heeft een speciale lens die we aan en uit kunnen schakelen met behulp van een elektrisch veld. Daardoor krijgt de onderzijde van de lens een extra boost waardoor de bril beter is dan de multifocale," zo legt Paul Marchal uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.  Het systeem werkt met vloeibare kristallen zoals we die kennen van schermen. "Aan de zijkant van het montuur zit een module. Als je op het knopje duwt, schakel je het elektrische veld aan waardoor het vloeibare kristal van oriëntatie verandert en een andere lenswerking krijgt." 

We hebben 5 jaar nodig gehad om de bril te verfijnen. Ogen zijn gevoelige instrumenten

Paul Marchal, CEO Morrow

Marchal werkte er 5 jaar aan, samen met Jelle De Smet die de bril ontwikkelde tijdens z'n doctoraat aan de UGent. "We hebben een aantal jaren nodig gehad om het product te verfijnen. Ogen zijn heel gevoelige instrumenten, een optisch product in mekaar steken is dus moeilijk," verduidelijkt Paul Marchal. 

"Bovendien is het een kunst om de bril er ook nog mooi uit te laten zien. Het knopje zit aan de rechterkant, aan de veer van de bril. Er zitten ook batterijen in, maar die zijn niet zwaar. De glazen zijn door de extra laag iets dikker." 

Om die hele techniek op een elegante manier in het montuur te verwerken, werkten ze samen met een bekende opticien. "De eerste klanten en testgebruikers reageren wel positief, volgens Marchal. "Er zijn zelfs mensen die de bril willen kopen zonder elektrische module omdat hij er goed uitziet," lacht hij. 

Er zijn zelfs mensen die de bril willen zonder elektrische module, zo mooi vinden ze hem

Paul Marchal, CEO Morrow

3D-geprint

Maar kan iedereen die het nodig heeft zo'n autofocale bril dragen? "Niet iedereen komt in aanmerking. Voorlopig enkel mensen met een dioptrie (sterkte van de lens)  van -3,5 tot +3,5." Wie wil, kan op de website van de opticien wel testen of de bril geschikt is. Als je interesse hebt, komt iemand bij je thuis om het verder te bekijken. Volgens Paul Marchal kost een autofocale bril niet veel meer dan de betere multifocale bril. De bril is 3D-geprint en bestaat in meer dan 100 verschillende modellen. Een exemplaar kost zo'n 1.000 euro. 

Beluister hieronder het gesprek met Paul Marchal

kasto80

Meest gelezen