Gerechtelijk onderzoek geopend naar PFOS-vervuiling door 3M in Zwijndrecht na klacht inwoners

Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de PFOS-vervuiling rond de fabriekssite van 3M in Zwijndrecht. Dat verneemt VRT NWS. Enkele inwoners van Zwijndrecht hebben een klacht ingediend bij een onderzoeksrechter.

Gisteren diende één gezin uit Zwijndrecht een zogenoemde klacht met burgerlijke partijstelling in bij een onderzoeksrechter in Antwerpen. Ze vragen onderzoek naar de PFOS-vervuiling rond de fabriekssite van 3M. Met zo'n klacht is een onderzoeksrechter verplicht om een gerechtelijk onderzoek te starten, wat dus is gebeurd.

Het gaat om een onderzoek naar het illegaal achterlaten van afvalstoffen en naar een inbreuk op de milieuzorgplicht, omdat 3M niet de nodige stappen zou genomen hebben om schade te voorkomen. Begin deze maand was er sprake van verontrustende resultaten rond PFOS-vervuilling in de gemeente. Er volgt nu nog verder onderzoek.

De onderzoeksrechter moet nu bepalen of hij de vervolging kan vragen, en wie dan precies voor de rechter zou moeten verschijnen. 

Op een eventuele proces kunnen de inwoners dan een schadevergoeding vragen. De rechter kan het bedrijf dan ook verplichten om de grond op eigen kosten te saneren.

Waar gaat het over?

De vervuiling door de chemische fabriek 3M in Zwijndrecht kwam aan het licht door de graafwerken in het kader van de Oosterweelverbinding. In de grond rond de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, wat allerlei gezondheidsklachten, zoals kanker, kan veroorzaken. 

Hoewel het probleem al jaren bekend was, duurde het tot nu vooraleer er maatregelen werden genomen. Op verschillende plekken wordt het eten van eieren van eigen kippen afgeraden, voor zwangere vrouwen en kinderen moet er ook worden opgepast met groenten uit de eigen tuin. 

In het Vlaams Parlement wordt er momenteel een parlementaire onderzoekscommissie opgericht die moet uitzoeken wie wat wanneer wist en of er fouten zijn gebeurd. 

Meer informatie over PFOS (of PFAS) vind je in dit bericht

Meest gelezen