Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans: "Ik geloof dat onderzoekscommissie onderste uit de kan zal halen" 

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) heeft er vertrouwen in dat de parlementaire onderzoekscommissie naar het PFOS-schandaal met een degelijk rapport zal komen. Dat zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Een parlementaire onderzoekscommissie op Vlaams niveau, dat is al goed twintig jaar niet meer gebeurd. Het was Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die twee weken geleden het idee opperde, wat haar overigens heel wat kritiek opleverde binnen haar eigen meerderheid. Normaal gezien komt het initiatief voor een parlementair onderzoek namelijk vanuit het parlement, niet vanuit de regering.

"Minister Demir heeft het gesuggereerd. Dat kan misschien wat vreemd overkomen. Maar het is wel dankzij haar actie dat die onderzoekscommissie er komt en het is goed dat die er nu is", zegt Vlaams Parlementsvoorzitter Homans. "En het is snel gebeurd. Vorige week werd de motie unaniem goedgekeurd, gisteren heeft het Uitgebreid Bureau de beslissing genomen en vrijdag start de commissie al. Sneller dan dat konden we echt niet gaan."

Homans heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat de onderzoekscommissie "het onderste uit de kan zal halen" in het onderzoek naar het PFOS-schandaal. "Ik heb alle vertrouwen in de potentiële voorzitter Hannes Anaf (van oppositiepartij Vooruit, red.). Ik geloof in die commissie en ik ga ervan uit dat ze met een degelijk rapport zullen komen. Iedereen in Vlaanderen weet al 20 jaar dat PFOS een probleem is. Nu zijn er bijkomende problemen waar er terecht veel heisa over is. Het onderste uit de kan moet naar boven komen."

Het is trouwens mogelijk dat Homans zelf zal opgeroepen worden door de onderzoekscommissie. In 2017 zou ze, samen met andere leden van de Vlaamse regering, als toenmalig viceminister-president een mail hebben gekregen. "Als men zegt dat ik bij de geadresseerden stond, dan ga ik ervan uit dat dat klopt. Ik kan dat niet meer checken want die mailbox is afgesloten sinds ik minister af ben. Als de onderzoekscommissie mij opvordert, zal ik braaf gaan en in eer en geweten antwoorden op wat ik weet en niet weet. Ik zal al fluitend naar die commissie gaan."

Bekijk ook een samenvatting van de stand van zaken in het PFOS-dossier door "Het Journaal" - 22 juni: (en lees eronder verder)

Videospeler inladen...

"Zitje voor PVDA kan enkel in commissie met 27 leden"

De onderzoekscommissie zal 15 leden tellen. Volgens het reglement krijgt oppositiepartij PVDA daar geen zitje van. "Het staat verankerd in het reglement van het parlement dat je met evenredigheid moet werken. Zo kom je aan 15 leden. Groter moet je niet gaan, want als je PVDA een zitje zou willen geven, moet de onderzoekscommissie uitgebreid worden naar 27 leden. Dat is compleet onwerkbaar, dat gaan we niet doen", aldus Homans.

Volgens haar is "iedereen" het erover eens dat een commissie met 27 leden van het goede te veel is. "Je zou nooit op een deftige manier een onderzoek kunnen starten."

Afwijken van het reglement is voor Homans geen optie. "Dan gaat de doos van Pandora open. Er worden ook strafrechtelijke onderzoeksdaden gesteld. Als je van het reglement afwijkt, zou het kunnen dat de daden die worden gesteld door de rechtbank in twijfel worden getrokken, en dat risico wil ik ook niet lopen."

Beluister het interview met Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen