Tuin van 25 gezinnen in Zelzate komt in bouwvrije zone te liggen door werken voor oprit naar E34

In Zelzate zijn enkele inwoners ongerust omdat hun tuin plots in een bouwvrije zone komt te liggen. In hun buurt wordt een nieuwe oprit naar de autosnelweg E34 aangelegd. En in een zone van 10 meter daarrond mag er niet gebouwd worden. De gronden van 25 gezinnen komen nu in die zone terecht. De bewoners hebben daarover een brief gekregen, en zijn ongerust.

De inwoners van de Heidelaan in Zelzate vrezen dat de waarde van hun woning sterk zal dalen als hun eigendom straks volledig in een ‘bouwvrije zone’ valt. Er mag namelijk niet gebouwd worden tot dertig meter afstand tegen de grens van een autosnelweg. En door de aanleg van een nieuwe oprit naar de E34, schuift de bouwvrije zone in de straat vier tot zes meter op. De huizen van 25 gezinnen mogen daardoor niet meer verbouwd, herbouwd of uitgebreid worden. 

Kunnen moeilijk ons tuinhuis tegen ons terras zetten

Silke, woont in de Heidelaan in Zelzate

Heel wat bewoners van de straat zijn ongerust, ook Silke: "Ik denk dat dat ruw geschat 5 à 7 meter van onze tuin wegneemt. Daar mogen we niets hoger dan één meter plaatsen," legt ze uit. "We wilden eigenlijk onze tuin renoveren en nog een nieuw tuinhuis plaatsen, maar dat gaat niet meer doordat we zoveel verliezen van onze tuin. We kunnen moeilijk ons tuinhuis tegen ons terras zetten hé!"

Geen compensatie

De Werkvennootschap, die de nieuwe oprit naar de autosnelweg aanlegt in Zelzate, bevestigt de situatie, maar er is weinig aan te doen, zeggen ze. "We begrijpen de ongerustheid van de inwoners,", zegt Marijn Struyf.  "Ze hebben daar inderdaad zelf niet voor gekozen. Maar we zitten nu met een herinrichtingsproject van de R4 waar we eigenlijk de verkeers- en fietsveiligheid willen aanpakken. En dan is dat het verhaal van 'geen omelet kunnen maken zonder enkele eieren te breken. We hopen wel dat de impact voor die mensen beperkt blijft. Nee, er is geen compensatieregeling voorzien."

Hoop op negatief advies gemeentebestuur

Enkele getroffen bewoners hebben intussen wel al contact gehad met iemand van het project R4WO. Ze hopen op afwijkingen. "Maar er kwam niets concreets uit het gesprek, zeker geen garantie garantie op een afwijking”, zuchten ze. Ze hopen nu wel dat hun bekommernissen zullen meewegen in het advies dat het gemeentebestuur later nog moet geven. 

Meest gelezen