Photograph by Ellis Roberts copyright BBC 2019

Is het Groot Barrièrerif in gevaar door klimaatopwarming? Unesco en Australië ruziën

Een wetenschappelijk comité van de Unesco wil dat het Groot Barrièrerif op een lijst komt van Werelderfgoed dat "in gevaar" is. Het grootste koraalrif ter wereld moet dringend worden gered van aftakeling door de klimaatopwarming, zegt het comité. Voor Australië is het rif een toeristische attractie en een bron van werkgelegenheid. Het doet al jaren pogingen om het van de zwarte lijst te houden. "De Unesco heeft gelijk", zegt mariene bioloog Gudrun De Boeck in "De ochtend" op Radio 1.

Het Groot Barrièrerif is al lang niet meer het kleurrijke ecosysteem met koralen en vissen, wereldwijd bekend onder meer door de animatiefilm "Finding Nemo".  Het Unesco-Werelderfgoed (sinds 1981) wordt bedreigd door de klimaatopwarming. Sinds 2015 heeft het rif door hittegolven in de Stille Oceaan al drie verblekingsfases meegemaakt (zie foto onder). Wetenschappers maken zich daar grote zorgen over. Ze zeggen dat de stijgende zeetemperaturen door de opwarming van de aarde veroorzaakt worden door verbranding van fossiele brandstoffen. 

(lees verder onder foto)

Groot Barrièrerif - verbleking in 2018

Nu zegt een comité voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de VN-organisatie Unesco dat de vooruitzichten op lange termijn voor het Groot Barrièrerif zijn verslechterd en dat er dringend actie moet worden ondernomen om de gevolgen van de klimaatopwarming tegen te gaan. Daarom wil het comité dat de Unesco het rif op een lijst zet van bedreigd Werelderfgoed. 

In 2017 werd al eens een gelijkaardig debat gevoerd binnen de Unesco. De VN-Organisatie riep toen Australië op om sneller werk te maken van een betere waterkwaliteit. Maar Australië kon haar overtuigen dat het genoeg deed om het rif te beschermen. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit grote wereldwonder levensvatbaar blijft en gezond voor de volgende generaties", zei de toenmalige minister van Milieu Frydenberg. 

Australië verontwaardigd

Nu er een nieuw debat op til is, bijt Australië opnieuw van zich af. Het gaat het advies aanvechten. Het Groot Barrièrerif is een enorme toeristische attractie, die ook werkgelegenheid verschaft aan duizenden mensen. Huidig minister van Milieu Sussan Ley spreekt van een politiek geïnspireerde beslissing. 

Deze beslissing is gebrekkig. Er zitten duidelijk politieke motieven achter

Sussan Ley, Australische minister van Milieu

Van regeringsbronnen is te horen dat China achter het advies zit in een poging om Australië de das om te doen. De twee landen leven al een tijd op gespannen voet. China heeft een grote invloed in drie Unesco-comités. Bovendien is een Chinees parlementslid voorzitter van het Werelderfgoedcomité. 

Maar milieubewegingen in Australië verwerpen dat argument. Zij zeggen ook dat Australië niet genoeg doet om het rif te beschermen, vooral dan tegen de klimaatverandering. Bovendien blijft de Conservatieve regering de steenkoolindustrie steunen, met als argument dat strengere klimaatnormen en -acties jobs zouden kosten. Daardoor is Australië één van de meest vervuilende landen ter wereld op het vlak van uitstoot van CO2.  

Bekijk beelden van het rif en fragmenten van het interview met mariene bioloog Gudrun De Boeck in "Het Journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Wetenschappers geven Unesco gelijk

In De ochtend op Radio 1 geeft mariene bioloog Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen de Unesco gelijk. Volgens haar is het Groot Barrièrerif wel degelijk in gevaar. "De hittegolven van de voorbije jaren hebben ook onder water toegeslagen en hebben het rif nog grotere schade toegebracht. Tot 90 procent ervan is afgebleekt, en zo goed als dood", zegt De Boeck.  

90 procent van het rif is afgebleekt en zo goed als dood

Gudrun De Boeck, mariene bioloog Universiteit Antwerpen

Het argument van Australië dat het al alles doet om het rif te redden, onder meer met het plan "Reef 2050" is volgens de bioloog ook niet voldoende. "Het klopt zeker niet dat Australië alles doet. Het heeft bijvoorbeeld recent nog de exploitatie van een aantal mijnen goedgekeurd waarvoor de vaarroutes vlak door het rif gaan."

Luister hier naar het hele gesprek met mariene bioloog Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen in De ochtend op Radio 1.

Australië steenkool Port Kambla
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen