Ziekenhuis Netwerk Antwerpen / Dirk Kestens

Arts ZNA Stuivenberg plaatst voor het eerst knieprothese met behulp van hoogtechnologische AR-bril

In het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen (ZNA) is voor het eerst een knieprothese geplaatst met behulp van AR of  "augmented reality", letterlijk vertaald: vermeerderde realiteit. De chirurg heeft tijdens de operatie een speciale bril op. Op de glazen van die bril kan de chirurg tijdens de operatie beelden bekijken van CT-scans die eerder van de knie gemaakt werden. Zo kan de prothese uiterst precies geplaatst worden, wat voor de patiënt ook veel natuurlijker aanvoelt. 

Dokter Geert Peersman van het ZNA Stuivenberg heeft de AR-bril mee ontwikkeld. Die zorgt ervoor dat hij tijdens het plaatsen van een knieprothese, de hele tijd kan blijven kijken naar zijn patiënt, zonder dat hij weg moet kijken naar een computerscherm op een andere plaats in de operatiezaal.

"Het verschil met een gewone operatie is dat we veel accurater kunnen werken", legt hij uit. "Dankzij deze technologie hebben we een heel mooi beeld van de specifieke anatomie van de patiënt. Daardoor kunnen we ook veel nauwkeuriger werken, voor die bepaalde patiënt. Dat is iets wat met de normale operatiemethode niet gaat."

Snellere revalidatie

Volgens ZNA krijgt de patiënt op deze manier een prothese die natuurlijker aanvoelt dan met de klassieke operatietechniek. Dat moet er ook voor zorgen dat patiënten sneller herstellen.

Elk jaar krijgen 28.000 mensen in België een knieprothese.  

Meest gelezen