Immogra

Kortrijkse Sint-Maartenskliniek wordt gesloopt voor 172 studentenkamers

Projectontwikkelaar Immogra heeft een bouwvergunning voor 172 nieuwe studentenresidenties aan de Burgemeester Vercruysselaan in Kortrijk. Eind 2021 gaat het oude Sint-Maartenshospitaal hiervoor tegen de vlakte. Kortrijk hoopt op nog meer gelijkaardige projecten, want door het sterk stijgend aantal studenten in de stad dreigt er een groot tekort aan studentenkoten. 

“We bouwen een moderne residentie met 172 studentenkamers, elk met eigen sanitair en 13 gemeenschappelijke eetkamers. De oostelijke vleugel telt 7 verdiepingen, de westelijke vleugel 6 verdiepingen én 1 open dakterras. Er komt ook een conciërgewoning”, vertelt Bart Putman van Immogra. “Door in de hoogte te bouwen kan er veel extra groene open ruimte gecreëerd worden. De site is 13.607 vierkante meter groot en is op dit moment een grote verharde ruimte. In ons masterplan is de voetafdruk van de geplande gebouwen een stuk kleiner dan de huidige site.”

Gefaseerde afbraak en opbouw

Immogra kocht het ziekencomplex enkele jaren geleden en heeft 20 miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling, die gefaseerd zal verlopen. Er zijn nog enkele bouwblokken voorzien in de toekomst. “We hebben nu al 80 internationale studenten ondergebracht in de Wing, een vleugel van het oude Sint-Maartensziekenhuis”, zegt Jo De Geyter, algemeen directeur van Howest. “De bijkomende capaciteit is broodnodig want het aantal studenten boomt enorm in Howest.”

Nood aan 1.500 nieuwe studentenkamers

De studentenbevolking van Kortrijk bedraagt  volgens de laatste telling 15.471 stuks, verspreid over de hogescholen Howest en Vives en de universiteiten Kulak en Ugent. 

"En het aantal blijft maar groeien, terwijl we maar beschikken over 3.000 studentenkoten in de stad", zegt schepen van Gebouwen, Wout Maddens (Team Burgemeester). "Er zijn minstens 1.500 extra studentenkamers nodig. Het voorbije jaar werden er 303 nieuwe kamers vergund. We hebben gelukkig nog heel wat projecten in het vooruitzicht. Dat is broodnodig, want anders wordt de druk op de woningmarkt te groot. En als het aanbod stijgt, dan blijven de prijzen voor een studentenkamer ook aanvaardbaar. Met een gemiddelde prijs van 360 euro per maand, scoort Kortrijk nog goed in vergelijking met het Vlaamse gemiddelde van 450 euro."

Meest gelezen