Camerabeeld van de geboorte © Zoo Antwerpen

Drie leeuwenwelpjes geboren in Zoo van Antwerpen

Geweldig nieuws uit de Zoo van Antwerpen want vorige week zijn daar drie leeuwenwelpjes geboren. Het is al 9 jaar geleden dat er nog een welpje geboren is in de Zoo. De kleine leeuw van toen, Nestor, is nu de vader van de drieling. Voor leeuwin Tasa, nog maar twee jaar oud, was het haar eerste bevalling. "Ze heeft dat heel goed gedaan", zegt haar verzorger Daan, die het geluk had zijn werkdag te beginnen met de geboorte.

"Wij hadden een vermoeden dat Tasa drachtig was omdat we paringen hadden gezien met onze leeuw Nestor, en naargelang de 100 dagen dracht die leeuwen hebben, hebben we gerekend dat de bevalling vorige week zou moeten gebeuren indien ze zwanger was", vertelt verzorger Daan."We hebben haar een week op voorhand apart gezet, zodat ze zich kon voorbereiden op de bevalling. En ze is dan zoals gepland op het tijdstip bevallen dat we dachten."

Vlotte bevalling

Tasa is ongeveer twee jaar oud en vrij jong om een eerste nest te krijgen, maar ze heeft dat heel goed gedaan, zegt Daan. "Het ging heel vlot. De eerste welp is ze direct beginnen schoonlikken zodat de luchtwegen vrijkwamen, ze heeft de navelstreng doorgebeten, en de nageboorte opgegeten, wat allemaal normaal gedrag is voor een ervaren leeuwinnenmoeder. Ook papa Nestor is vrij zachtaardig naar Tasa toe. We verwachten dat er naar de welpen toe geen problemen zullen zijn, maar we blijven voorzichtig, er kan altijd iets gebeuren."

Toen ik ’s ochtends toekwam zag ik meteen op de camerabeelden dat er wat te gebeuren stond.

Leeuwenverzorger Daan

"Ik heb het geluk gehad dat ik de geboorte live kon meemaken, via camerabeelden wel", gaat Daan verder. "Normaal gezien bevalt een leeuwin midden in de nacht, in alle rust. Nu is ze om 8u45 bevallen, juist toen mijn werkdag begon. Het is ook bijzonder omdat ik het nog nooit heb meegemaakt. Ik werk nog maar twee jaar voor de Zoo van Antwerpen en het is negen jaar geleden dat de laatste welp werd geboren."

Bezoek

Als alles goed verloopt gaan de welpen eind augustus eerst in een apart verblijf hun eerste stapjes buiten zetten met de moeder. "Een paar weken later zouden we hen samenbrengen met de rest van de groep", besluit Daan.

Het geslacht en de namen van de welpjes zijn nog niet bekend. Zoals alle dieren die dit jaar in ZOO Antwerpen ter wereld komen, zal die met een ‘W’ beginnen. ZOO Antwerpen zal samen met haar verzorgers, abonnees en bezoekers op zoek gaan naar drie mooie, betekenisvolle namen.

Meest gelezen