Giulia Sebastiani

Maasmechelse jeugd organiseert Zwart Goud. "Zes muziekavonden met een knipoog naar het mijnverleden"

Zwart Goud, het Maasmechelse ontdekkingsfestival op de voormalige mijnsite van Eisden, pakt dit jaar uit met het coronaproof concept ‘Avondgloed’. “We nodigen drie weekends op rij opkomend Belgisch talent uit om het podium aan de hoofdingang van het Nationaal Park Hoge Kempen te kleuren”, zegt mede-organisator Simon Colla.

De hoofdingang van het Nationaal Park Hoge Kempen staat eind juli en begin augustus opnieuw in rep en roer. Artiesten zullen zes zonsondergangsconcerten vullen met uiteenlopende muziekacts. “Zwart Goud is een festival met een knipoog naar het Maasmechelse mijnverleden, en wordt dan ook georganiseerd op de plek waar de oude mijnschachten staan”, legt Simon Colla uit. “We zetten volop in op nieuw muzikaal talent en elke avond staat dan ook in het teken van een ander muziekgenre: van indie, hiphop tot jazz. Bezoekers zullen dus volop kunnen ontdekken.”

Zo klein mogelijke ecologische voetafdruk

Een belangrijk aspect van het festival is de focus op een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. “We laten Avondgloed ondermeer draaien op groene stroom, bieden vegan catering aan en organiseren duurzaam transport. Verder hanteren we een zero-waste policy en wordt er ingezet op een actief afvalbeleid en sensibilisatie bij de bezoekers.”

We vinden het belangrijk dat we jongeren weer fysiek van muziek kunnen laten genieten

Ook de gemeente schaart zich als een blok achter het festival. “Vorig jaar werd Zwart Goud creatief vervangen door een online minifestival en een kunstwandeling. Maar we vinden het belangrijk dat we jongeren dit jaar weer fysiek van muziek kunnen laten genieten", besluit schepen van cultuur Romain Hamers (Open VLD). 

Wie wil genieten van heerlijke livesets, kan vanaf 24 juni tickets kopen op de website www.zwartgoud.be

Meest gelezen