Unsplash

Natuurpunt vreest verspreiding van PFOS via compost uit Waasland en wil medewerkers laten testen

Natuurpunt Waasland vraagt extra onderzoek in het kader van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. De organisatie is al jaren actief in onder meer natuurgebieden in Beveren. Ze wil een bloedonderzoek van haar medewerkers en vrijwilligers, en ook dat er wordt bekeken of ook de gewassen vervuild kunnen zijn. "Van het maaisel en snoeihout uit het Waasland maken wij compost. Mogelijk hebben wij zo PFOS verspreid", klinkt het. 

De Wase afdeling van natuurvereniging Natuurpunt wil dat al haar personeel wordt getest op PFOS, de vervuilende stof die in Zwijndrecht is opgedoken. Uit bodemstalen in Beveren blijkt namelijk dat er te hoge waarden van die stof zijn in landbouwgronden en natuurgebieden.  Natuurpunt wil ook dat er wordt bekeken of de gewassen daar vervuild kunnen zijn, om zo verdere verspreiding van de schadelijk stof tegen te gaan.  

Al 40 jaar zitten onze mensen letterlijk met hun handen en voeten in het zand, vlak bij de 3M-fabriek

Jef Van De Wiele, voorzitter van Natuurpunt Waasland

"Wij maken ons grote zorgen", zegt Jef Van De Wiele, voorzitter van Natuurpunt Waasland. "Niet alleen om de landbouw in de regio, maar ook om de natuurgebieden. En dan vooral natuurreservaat Blokkersdijk, dat grenst aan het bedrijf 3M.  Al 40 jaar zitten onze medewerkers en vrijwilligers daar letterlijk met de handen en de voeten in het zand en in het water. Wij hopen dat het PFOS-gehalte in het bloed van onze mensen niet verontrustend is, maar wij willen geen risico nemen." 

Natuurpunt vraagt extra onderzoek en heeft daarvoor aangeklopt bij het bedrijf 3M, de gemeente Zwijndrecht, het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. "Maar voorlopig weten wij nog niet wie ons kan helpen om te bepalen of onze mensen gecontamineerd zijn met de stof", verduidelijkt Van De Wiele.

PFOS verspreid via compost?

Bovendien, vreest Van De Wiele, zou het kunnen dat de natuurvereninging onvrijwillig medeplichtig is aan de verspreiding van PFOS. "In die natuurgebieden maaien en snoeien wij. Al dat gras, riet en hout laten wij ophalen door een aannemer, die dat composteert. Wij vermoeden dat daar ook een zeker contaminatie is met PFOS en willen weten hoe erg het is. Wij willen niet medeplichtig zijn aan het uitvoeren van PFOS."

Meest gelezen