Nepfietsstraten in Mol zorgen voor verwarring: "Onwettige markeringen brengen de fietsers in gevaar"

In Mol hebben onbekenden enkele straten in het centrum omgetoverd tot fietsstraten, met markeringen op het wegdek. Het gaat daarbij niet om officiële fietsstraten. De gemeente heeft een klacht ingediend en zal de markeringen zo snel mogelijk weghalen. "Het is een gevaar voor de veiligheid van onze fietsers, want ze denken dat ze er voorrang hebben terwijl dat niet zo is", zegt schepen voor Mobiliteit Andreas Verbeke (N-VA).

De gemeente Mol kreeg al heel wat vragen binnen over wegen in het centrum die plots aangeduid zijn als fietsstraat. Het gaat onder meer over de Gildestraat, de Sint-Pietersstraat en de Corbiestraat. Burgers wilden weten hoe de regelgeving rond fietsstraten precies in elkaar zit en richtten zich daarom tot het bestuur. 

In een fietsstraat mogen auto's en andere motorvoertuigen maximaal 30 kilometer per uur rijden en mogen ze geen fietsers inhalen, maar dat is in deze nepfietsstraten dus niet het geval.

Ik begrijp de noodzaak van fietsstraten en die komen er binnenkort ook

Schepen Andreas Verbeke (N-VA)

"Mensen zijn hier goed voorbereid te werk gegaan. Ze hebben de markeringen aangebracht met een sjabloon", vertelt schepen voor Mobiliteit Andreas Verbeke (N-VA). "Hun bedoeling is wel duidelijk: ze willen fietsstraten in Mol. Ik begrijp de noodzaak daarvan en het staat ook op de planning, maar we willen niet overhaast te werk gaan. Als je fietsstraten wil, ga dan in overleg en neem zelf geen initiatief."

Klacht tegen onbekenden

Eind dit jaar of begin volgend jaar zou de gemeente zelf de eerste fietsstraten aanleggen. De nepfietsstraten werken ze nu zo snel mogelijk weg. "Het kan gevaarlijke situaties opleveren en die willen we absoluut vermijden. We hebben dan ook officieel een klacht ingediend tegen onbekenden, want dit kan de veiligheid van onze fietsers in gevaar brengen", aldus Verbeke. De gemeente wil de dader vatten en roept daarom ook op tot getuigen.

Meest gelezen