BROADCAST ASSISTANCE

Voorbije 15 jaar 300 torenvalken geboren in nestkasten Elia-masten tussen Tienen en Sint-Truiden 

Nestkasten in Elia-masten zijn succesvolle broedkamers voor de torenvalk, zo blijkt. De voorbije vijftien jaar werden  namelijk meer dan 300 torenvalken geboren in de nestkasten op de Elia-masten tussen Tienen en Sint-Truiden. En dat is goed nieuws, want de populatie van torenvalken staat onder druk. 

In 2006 kreeg netbeheerder Elia de vraag om op hun masten tussen Tienen en Sint-Truiden, nestkasten op te hangen. Na analyse werden tien nestkasten opgehangen, een veilige broedplaats voor torenvalken om in alle rust jongen groot te brengen. 

Door de ligging en de hoogte zijn de nestkasten een groot succes

Ilse Tant, Elia

”De nestkasten hangen ongeveer tien meter boven de grond", aldus Ilse Tant, woordvoerster van Elia. "Door de ligging, hoog en in de buurt van landbouwgebied, zijn de nesten een groot succes voor deze vogelsoort. Sinds 2007 zijn er hier al meer dan 300 jonge torenvalken geboren. Dit jaar waren opnieuw acht van de tien kasten bewoond. In twee nestkasten waren de jongen al groot genoeg om te ringen. "

Ringen

En dat ringen gebeurt met de hulp van Elia. “Het is een opgeleid en gemachtigd medewerker van Elia  die in de mast klimt om de jongen in een speciale zak naar beneden te halen. Daar wacht een wetenschappelijke ringer op het jong, om enkele parameters op te nemen zoals de vleugellengte en het geslacht. Daarna worden de vogels geringd", zegt Tant. 

Meest gelezen