Mythische Orient Express spoort deze week door ons land (met enkele uren vertraging)

De Orient Express, de meest luxueuze trein ter wereld, ook bekend van Agatha Christie's "Murder on the Orient Express" en de succesvolle verfilmingen, rijdt deze week door ons land. Treinspotters zullen vandaag en donderdag de blauwe wagons zien voorbijsporen tussen Brussel en Essen. "Het zijn nog steeds dezelfde rijtuigen, ook al zijn ze natuurlijk aangepast aan de technische omstandigheden van vandaag", zegt treinkenner Walter Smolders. Een tweedaagse rit Brussel-Venetië heb je al voor 2.650 euro. Helaas, alles is uitverkocht.

Treinspotters en fotografen zetten zich schrap. De Orient Express, bekend van de boeken van Agatha Christie en latere verfilmingen, raast door ons land op weg naar Amsterdam en weer terug. De bestemming mag dan wel niet meer Istanbul zijn, maar de trein is zelf niets veranderd, benadrukt treinkenner en vice-president van de stoomtreinverbinding in Mariembourg Walter Smolders in "Start je dag" op Radio 2: "Het zijn nog steeds de mooie, diepblauwe rijtuigen versierd met het metaal van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits. Natuurlijk is de trein wel aangepast aan de technische vereisten van vandaag." 

Met een vermoedelijke vertraging van ...

De beroemde wagons passeren dinsdag door Brussel, Schaarbeek, Vilvoorde, Mechelen, Antwerpen en Essen richting Nederland.  De trein heeft wel meer dan vijf uur vertraging, vermoedelijk door het slechte weer in Zwitserland.  Fans van de Orient Express hebben donderdag opnieuw een kans om hem te bewonderen. Hij komt dan terug uit Amsterdam, zal in Essen langer stilstaan, van 11.47 uur tot 12.32 uur, rond 13 uur aankomen in Antwerpen en net voor 15 uur in Brussel-Zuid. 

2.650 euro

Treinkenner Walter Smolders legt uit dat de Orient Express een bijzondere link heeft met ons land: "Die luxelijnen waren het idee van de Belgische ingenieur Georges Nagelmackers uit Luik. Hij richtte er in 1876 de Compagnie Internationale des Wagons-Lits voor op. Die bood als eerste in Europa luxueuze slaapwagons aan. De hoofdzetel van het bedrijf was ook in Brussel gevestigd. De compagnie bestaat eigenlijk niet meer, hoewel er nog een onderdeel in Amsterdam gevestigd is. Zij leggen nu speciale treinen in."

Prijs voor een ritje Brussel-Venetië: 2.650 euro per persoon, voor twee dagen treinen, één keer overnachten en natuurlijk chic eten en drinken. Afspraak donderdag om 15u20 in Brussel-Zuid? Helaas, alles is volgeboekt. 

Passagier Orient Express: “Je wordt in een ander tijdperk gecatapulteerd”.  Bekijk hier het verslag van "Het journaal" over de tussenstop van de trein in Brussel-Zuid en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De trein van Hercule Poirot

De langeafstandstrein is ook bekend van de roman "Moord op de Orient Express" van Agatha Christie uit 1934. Onderweg van Istanbul naar Londen strandt de luxueuze trein in de sneeuw in het Kroatische Vinkovci. Daar wordt een moord gepleegd op een van de passagiers. Werk aan de winkel voor de Belgische speurder Hercule Poirot.

Het boek werd twee keer succesvol verfilmd: in 1974 in een regie van Sidney Lumet met Albert Finney in de rol van Hercule "I take a professional interest in crime" Poirot, en in 2017 met Kenneth Branagh als regisseur en hoofdrolspeler.  

Bekijk hier de reportage van onze betreurde collega Ward Verrijcken (Journaal, 2 december 2017):

Videospeler inladen...

Bekijk hier de trailer van "Murder on the Orient Express" uit 2017, met Kenneth Branagh, Michelle Pfeiffer, Penelope Cruz, Johnny Depp of Willem Dafoe:

En bekijk hier de trailer van de originele verfilming van "Murder on the Orient Express" uit 1974, met een sterrencast van Albert Finney over Lauren Bacall, Sean Connery en Vanessa Redgrave tot Ingrid Bergman (die een Oscar won): 

Meest gelezen