Huurder gebouw veroordeeld voor gasexplosie Paardenmarkt: "Was hij voorzichtiger, dan waren mensenlevens gespaard"

Op het proces over de gasexplosie op de Antwerpse Paardenmarkt in 2018 is de huurder van het gebouw veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Er is ook een ontzettend hoog bedrag aan schadevergoedingen uitgesproken, het zou gaan om samen meer dan 2,5 miljoen euro. Bij de ontploffing vielen 2 doden en 27 gewonden. Ze ontstond door een gasopstapeling, veroorzaakt door een oude gasmeter.

Drie en een half jaar na de verwoestende ontploffing op de Antwerpse Paardenmarkt in 2018, is er een uitspraak op het proces. De huurder van het gebouw is veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. 

Het was op maandagavond 15 januari 2018 rond half tien 's avonds dat de enorme ontploffing plaatsvond. Er schoot van het gebouw amper iets over. De explosie verwoestte ook de twee aanliggende panden. Er vielen 2 doden en 27 gewonden. De twee dodelijke slachtoffers zijn een 39-jarige Belg en een 26-jarige Afghaan, een asielzoeker die legaal in ons land was. 

Wat gebeurde er op 15 januari 2018? Bekijk hier de beelden van toen (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

Mensenlevens konden zijn gespaard

 Volgens de rechtbank heeft de huurder, een vijftiger uit Sint-Niklaas, zich schuldig gemaakt aan onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen, door te weinig aandacht te schenken aan de gasproblemen in het gebouw. "Hij heeft de studio's in het gebouw onderverhuurd op een bouwvallige wijze", zei de rechter. "Was hij voorzichtiger geweest en niet zo passief, dan had hij mensenlevens gespaard", klonk het.

Na de ontploffing kwam een branddeskundige tot de conclusie dat die was ontstaan door een opstapeling van gas op de eerste verdieping.  In de kelder was een oude gasmeter opengedraaid waardoor gas zich via een oude gasbuis had verplaatst. De uiteindelijke explosie werd vermoedelijk veroorzaakt door het aansteken van een sigaret of een kaars.

 Enkele maanden voor de explosie was er al eens een gaslek geweest. En de huurder was daarvan op de hoogte. "Mocht er toen een professionele herstelling van de gasbuis hebben plaatsgevonden, zou het drama niet gebeurd zijn", zei het parket van Antwerpen nog op het proces. Ook de rechtbank benadrukte dat vandaag bij de uitspraak.

De huurder beweerde op het proces dat andere mensen aan de gasmeter hadden geknoeid. Zo keek hij daarvoor naar een onderhuurder die een restaurant op het gelijkvloers van het pand aan het renoveren was. De huurder dagvaardde daarom die onderhuurder, maar ook de eigenaar van het gebouw. Voor zichzelf vroeg hij de vrijspraak. Maar die redenering is de rechtbank dus niet gevolgd, alle onderhuurders en de gasinstallateur werden vrijgesproken. Wel liet de rechtbank optekenen dat "de huurder onopzettelijk gehandeld heeft, en dit nooit gewild heeft".

De huurder kreeg de straf die eerder al door het parket was gevorderd, namelijk 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Hij moet ook een geldboete betalen. Daarnaast is er ook een gigantisch bedrag toegekend aan schade­vergoedingen voor de slachtoffers en de nabestaanden. Samen zou het gaan om zeker 2,5 miljoen euro. Het bedrag zal weliswaar niet enkel van de huurder komen. Ook de verzekeraar van de man is veroordeeld, en zal een groot deel van het geld dus zelf moeten ophoesten. "Dat is heel belangrijk voor de slachtoffers. Want het gaat over zeer grote bedragen. En dat heeft mijn cliënt niet", zegt Tom Cielen, de advocaat van de huurder. Het is nog niet duidelijk of de huurder in beroep zal gaan. "We gaan de tijd nemen om dit te bestuderen", aldus de advocaat.

Onze reporter Caroline Van den Berghe staat bij het Antwerpse Justitiepaleis waar even voordien de uitspraak viel: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" over de gerechtelijke uitspraak met daarin ook reacties van de betrokken partijen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen