Radio 2

Papa van overleden Zedelgemnaar Alexander Baert werkt boek van zijn zoon af

Alexander Baert (24) uit Zedelgem stierf in 2015 tijdens een afdaling in Oostenrijk, voor hij het einde van zijn boek "Codex XIII" had kunnen schrijven. Zijn ouders Eddy Baert en Tania Verbutsel brengen het boek voor zijn 30ste verjaardag postuum uit. Het kostte Eddy 5 jaar om het boek af te werken: "Het boek bracht mij weer dichter bij mijn zoon." 

Alexander was 24 toen hij in 2015 na zijn studies met een vriend naar Oostenrijk op reis vertrok. Tijdens een afdaling in Neustift im Stubaital gleed hij uit en viel zo'n 100 meter naar beneden, waarna hij ter plaatse overleed. "Van zodra we het nieuws hoorden dat Alexander overleden was, heb ik het hem beloofd om zijn boek af te werken", vertelt Eddy Baert, de vader van Alexander. 

7 maanden voor zijn dood vertelde Alexander zijn ouders over het boek. "Pas eind 2014 wisten we dat hij al 2 jaar een boek aan het schrijven was tijdens zijn studies. We wisten dat het zijn droom was, want hij had er ook les voor gevolgd. Maar hij bleef er heel geheimzinnig over en zei dat we moesten wachten tot hij het boek af had. Eén van de laatste keren dat hij thuis was, hadden we het hem nog eens gevraagd "Hoe zit het met het boek?". Toen vertelde hij dat hij nog een maand werk had, maar die maand heeft hij nooit gekregen", vertelt Eddy Baert. 

"Toen we het document terugvonden op zijn computer was het veel langer dan we hadden gedacht. De schets van het verhaal zonder einde was al 440 pagina's lang.  Ook al wist ik niet waarover het boek ging, hij had er zoveel tijd en werk in gestoken dat ik vond dat het boek van Alexander moest uitgegeven worden."

Beluister hieronder het gesprek met Eddy Baert en lees daarna voort:

Grote uitdaging

Het boek afwerken was niet makkelijk. "Het verhaal van "Codex XIII" is een fantasieverhaal, ontstaan in zijn verbeelding. Voor Alexander was het schrijven geen probleem, want hij wist waar hij naartoe wilde, maar ik kon niet in zijn hoofd kijken om de gaten te vullen. Nadat ik het een tweede keer las, kon ik mij meer en meer vinden in het verhaal en wist ik ongeveer wat hij wilde. Ik ben ook helemaal niet thuis in het fantasie genre. Gelukkig heb ik een notitieboekje en enkele losse nota's teruggevonden. Dat heeft mij veel geholpen om het boek af te werken." 

Dicht bij Alexander

"Het schrijven was voor mij een verwerkingsproces. Zo kon ik met hem samen zijn, dingen samen beleven. Door het boek kwam ik dichter bij mijn zoon en leerde ik hem nog beter kennen. En dat deed veel deugd", vertelt Eddy ontroerd. 

Als het gaat over de naam van de auteur op de cover is Eddy resoluut. "Alleen Alexanders naam zal op de cover staan. Het is niet mijn boek. Ik heb gezorgd dat het kon uitgegeven worden." 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Zoektocht naar een uitgever

Ook het boek uitgeven was een zware opdracht. "Het was geen boek van een bekende naam en ik wou er zo weinig mogelijk aan veranderen. Dus moesten we een uitgever vinden, die wou publiceren wat Alexander echt had geschreven. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij Beefcake Publishing in Gent." 

Ondertussen zou Alexander op 14 juni 30 geworden zijn."We wilden het boek publiceren voor zijn 30ste verjaardag." Het boek "Codex XIII" van Alexander Baert is te koop in de boekhandel of online.

Meest gelezen