Minister Van Quickenborne: "Overleg met Duitsland om foto's van overleden Jürgen Conings op website weg te halen"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is niet te spreken over de foto's van de overleden Jürgen Conings die op de website van een Duitse krant zijn verschenen. De foto's zouden afkomstig zijn van de jager die het lichaam vond. "Het gerecht overlegt momenteel met Duitsland in een poging de foto's van de website weg te krijgen", zegt Van Quickenborne. "En ik wil zo snel mogelijk ons strafrecht laten aanpassen zodat lijkschennis ook strafbaar wordt." 

"Ik vind het afgrijselijk", zegt minister van Justitie Van Quickenborne, "beelden maken van overleden mensen op zo'n afschuwelijk moment en die daarna ook nog verkopen. Het gerecht is in overleg met Duitsland om te proberen die foto's te laten verwijderen."

"Maar ik wil ook de strafwet wijzigen", gaat Van Quickenborne verder. "Momenteel is lijkschennis nog niet strafbaar volgens onze wet. Lijkschennis wil zeggen het ongewenst nemen van beelden, foto's of filmbeelden, van een lijk. Grafschennis is momenteel wel al strafbaar."

Het Limburgse parket opent intussen een strafonderzoek naar de jager die zondag het lichaam van de overleden Jürgen Conings gevonden heeft. Hij zou foto's gemaakt hebben nog voor de politie ter plaatse was. Hij zou die beelden daarna verkocht hebben aan de Duitse krant. Die plaatste de foto's op haar website. Maar justitieminister Vincent Van Quickenborne wil dat de beelden van de website worden weggehaald. Het gerecht is daarover een gesprek gestart met Duitsland. 

Meest gelezen