Videospeler inladen...

Politie kwam Jürgen Conings zoeken in "Russengat" in Bocholt: "Mijn kaal familielid verward met de militair"

Midden in de zoektocht naar de intussen overleden militair Jürgen Conings, kreeg ook André Kerkhofs uit Bocholt bezoek van de politie. De veiligheidsdiensten wilden controleren of Conings zich niet verborgen hield in het "Russengat" van André, na een tip van een wandelaar. 

"Russengaten" verwijzen naar de schuilholen die in de Tweede Wereldoorlog werden gemaakt door Russen, onder andere in Bocholt. Duitse bezetters haalden destijds Russische gevangenen naar hier, om ze onder andere in te zetten om in de steenkoolmijnen te werken. Sommige gevangenen slaagden erin om te ontsnappen, waarna ze zich verscholen in de Bocholtse bossen en overleefden in de bewuste schuilholen.

André Kerkhofs uit Reppel, een deelgemeente van Bocholt, heeft jaren geleden een replica van zo'n "Russengat" gemaakt, naast zijn chalet in het bos in Bocholt. Volledig onder de grond (zie video vanboven) ligt een kamer verborgen. Kerkhofs bouwde het hol uit fascinatie voor de midoorlogse geschiedenis in zijn dorp. Naar eigen zeggen is hij de enige ter wereld die een exemplaar in zijn achtertuin heeft liggen. 

Een familielid was hier aan het wandelen en kwam voor de zoveelste keer een kijkje nemen in het "Russengat". Die man heeft weinig hoofdhaar en een kort baardje

Heel wat toeristen en buurtbewoners komen het hol regelmatig bezoeken, maar ook de autoriteiten kwamen dit voorjaar een kijkje nemen. "Op een bepaalde dag belde de politie van Bocholt met de vraag of ze even mochten langskomen. Wat bleek nu: een familielid was hier aan het wandelen en kwam voor de zoveelste keer een kijkje nemen in het "Russengat". Die man heeft weinig hoofdhaar en een kort baardje", legt Kerkhofs uit. "Een andere wandelaar had die man de bossen in zien trekken, om dan plots te verdwijnen (in het gat, nvdr.). Die persoon had de politie gebeld, in de waan dat Jürgen Conings zich verstopte in mijn ondergrondse hol!", vertelt de Bocholtenaar. "De politie is dus komen kijken, maar hij was nergens te bespeuren", lacht hij nog. 

 

Meest gelezen