Valérie Bacot, met okergele sjaal
AFP or licensors

Franse vrouw staat terecht voor moord op haar man-stiefvader die haar jarenlang mishandelde: proces beroert gemoederen

In Frankrijk is het proces begonnen tegen Valérie Bacot, een 40-jarige vrouw die vijf jaar geleden haar man en vader van haar kinderen met een nekschot doodde. Sinds haar twaalfde werd ze misbruikt en geterroriseerd door de man, die eerst een relatie had met haar moeder. Het proces beroert heel wat gemoederen in Frankrijk, bijna 600.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin ze de vrijspraak voor Bacot vragen.

De nachtmerrie voor Valérie Bacot begint op haar twaalfde. Daniel Polette is toen samen met de moeder van Bacot, maar begint zijn stiefdochter seksueel te misbruiken en te verkrachten. Die feiten komen aan het licht, Polette wordt veroordeeld en moet in 1995 naar de gevangenis.

Anderhalf jaar later komt de man weer vrij en keert hij terug naar het gezin. "En toen begon alles van voor af aan", vertelt Valérie Bacot in haar boek "Tout le monde savait" ("Iedereen wist het") dat vorige maand uitkwam. Op haar 17e wordt Bacot zwanger van haar stiefvader. Haar moeder zet haar daarop het huis uit en de minderjarige jonge vrouw ziet geen andere oplossing dan te gaan samenwonen met haar stiefvader.

Jarenlang wordt Bacot misbruikt en mishandeld door Polette. Geweld blijkt schering en inslag. De vrouw wordt door haar man ook gedwongen om zich te prostitueren langs de weg. Daniel Polette had er kennelijk zelfs de gezinswagen voor omgebouwd. "Ik heb er duizend keren aan gedacht om te vluchten", getuigt Valérie Bacot. "Maar ik deed wat hij zei. Dat leek me beter, want hij vond altijd iets. Zo bedreigde hij me met een wapen."

Op 13 maart 2016 blijkt de maat vol voor Valérie Bacot, zeker wanneer haar 14-jarige dochter bekent dat ook zij benaderd is door haar vader Daniel. Nadat ze zich opnieuw heeft moeten prostitueren in de wagen, neemt Bacot het wapen van Polette en doodt hem met een nekschot. Met de hulp van haar kinderen en een vriendje van een van haar dochters begraaft Bacot het lijk in een bos.

Petitie

Ruim een jaar na de moord komen de feiten aan het licht, in het najaar van 2017. Bacot wordt opgepakt en ook haar kinderen en het vriendje moeten zich verantwoorden. Omdat het om een nekschot gaat, kan Bacot geen zelfverdediging inroepen. Ze wordt beschuldigd van moord en zit een jaar in voorhechtenis.

Gisteren is het assisenproces uiteindelijk begonnen. Daar zal onder meer worden bekeken of en hoe Valérie Bacot de moord op haar partner-misbruiker heeft voorbereid en of er verzachtende omstandigheden kunnen worden ingeroepen. De rechter kon gisteren alvast ruim twee uur horen hoe Bacot haar "extreme hel" uit de doeken deed.

Bacot wordt verdedigd door twee advocaten die eerder al in een gelijkaardige zaak hebben gepleit. De beschuldigde in die zaak werd destijds veroordeeld, maar kreeg gratie van toenmalig president François Hollande. Het Franse publiek lijkt alvast de kant van Bacot te hebben gekozen, via een petitie. Eerder dit jaar deed Valérie Bacot al haar verhaal op de Franse zender TF1. 

Meest gelezen