Oppositiepartij PVDA kan dan toch deelnemen aan parlementaire onderzoekscommissie rond PFOS-schandaal

Oppositiepartij PVDA zal dan toch kunnen deelnemen aan de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement naar de PFOS-vervuiling. De partij uitte felle kritiek dat het als enige partij in het parlement geen vertegenwoordiger zou hebben in de commissie. Nu zal een PVDA'er deelnemen als toegevoegd lid. 

In het Uitgebreid Bureau van het parlement werden vandaag de krijtlijnen vastgelegd voor de onderzoekscommissie die het dossier van de PFOS-vervuiling op en rond de 3M-site in Zwijndrecht moet uitspitten. Er zal worden gewerkt met 15 leden, volgens de grootte van de fracties: 5 voor de N-VA, 3 voor Vlaams Belang, 2 voor CD&V, 2 voor Open VLD, 2 voor Groen en 1 voor Vooruit. PVDA zou niet in de commissie kunnen zitten.

Omdat de fractie zo klein is, zou er naar 27 leden moeten worden opgeschaald om er ook een PVDA'er bij te betrekken. En dat zag parlementsvoorzitter Liesbeth Homans niet zitten. "Dat is compleet onwerkbaar, dat gaan we niet doen", zei ze vanochtend in "De ochtend". Volgens haar was "iedereen" het erover eens dat een commissie met 27 leden van het goede te veel is. Maar PVDA was het niét eens en protesteerde hevig tegen de gang van zaken. 

Maar nu is er dus een oplossing. Officieel zal die morgen worden toegelicht door Homans in de plenaire vergadering, maar VRT NWS verneemt dat er zal worden gewerkt met een zogenaamd "toegevoegd lid" voor PVDA. Dat lid mag deelnemen aan de vergadering, maar niet stemmen.

Fractieleider Jos D'Haese liet eerder al weten zelf in de commissie te willen zitten.

Meest gelezen