Belga Images

Royals - Vaders die hun kinderen meenemen naar het werk, rioolwater filmen blijkt majesteitsschennis in Cambodja

Koning Filip en prins William hebben hun kinderen meegenomen op (werk)bezoek. Kroonprinses Victoria plant een nieuw vakantiehuis op een Zweeds eiland. De Queen ontvangt na 15 maanden premier Johnson op Buckingham Palace. En milieuactivisten zouden de koning van Cambodja beledigd hebben. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Victoria en Daniel bouwen buitenverblijf

Het Zweedse kroonprinselijke paar, Victoria en Daniel, hebben een lap grond gekocht. Ze willen een vakantiehuis bouwen op Fågelbrolandet, een eiland voor de kust van hoofdstad Stockholm. Het paleis bevestigt dat de bouwvergunnig is goedgekeurd en volgens een lokale krant zijn de voorbereidingen al in volle gang. 

Prinses Victoria brengt met haar kinderen Estelle en Oscar de vakanties door op Slot Solliden en het eiland Öland - ook wel het Monaco van het Noorden genoemd - waar de koninklijke familie in de zomer jaarlijks enkele weken een reünie houdt. Maar Victoria en Daniel willen een eigen plek voor hun gezin om zich in alle rust terug te trekken. Dat is dus strategisch Fågelbrolandet geworden, makkelijk te bereiken vanaf hun woonst in Stockholm zelf. 

Ook de zus van Victoria, prinses Madeleine, zal de zomer doorbrengen in Zweden. Zij woont met haar man Christopher O'Neill en drie kinderen in Miami (VS). Het is anderhalf jaar geleden dat de tweede dochter van koning Carl Gustaf en koningin Silvia in haar geboorteland was. Door de coronabeperkingen was overvliegen niet meteen mogelijk. Om dat te vieren plaatste de prinses een foto op Instagram van dochtertje Leonore in een Zweeds bloemenveld.

Filip en Gabriël samen de lucht in

Koning Filip is in Melsbroek het nieuwe militaire transportvliegtuig A400M gaan bewonderen, een van de acht toestellen die er gestationeerd is en zal uitvliegen voor missies of medische evacuaties. De A400M is de opvolger van de C130 en kan naast vliegend tanken, vluchten van 5.400 kilometer uitvoeren. Filip ontdekte er de laatste snufjes en bracht voor de gelegenheid zoon Gabriël mee.

Beiden maakten een vlucht met het legertoestel, over het domein van Laken via Antwerpen richting het trainingscentrum voor parachutisten in Schaffen. Ze waren getuige van een materiaaldrop en de sprong van enkele paracommando's, in vrije val op 10.000 voet. Filip hield daarbij Gabriël beschermend vast in de cargoruimte.

BEKIJK het bezoek met vlucht (ruw beeldmateriaal):

Videospeler inladen...

Voor Filip bracht de vlucht wellicht herinneringen naar boven. De koning is zelf F16-piloot en rondde in de jaren 80 zijn militaire opleiding af met het brevet van parachutist en paracommando. Hij genoot zichtbaar van de vlucht. Op het Twitteraccount van het paleis werd even teruggeblikt op zijn militaire carrière met een archiefvideo van een onbevreesde Filip en een van zijn vrije vallen:  

Prins Gabriël heeft op korte termijn geen militaire plannen
Lore Vandoorne, woordvoerster paleis

Prins Gabriël is klaar met zijn examens in zijn laatste jaar aan de International School of Brussels. Hij wordt in augustus 18. Over zijn toekomstige studies, net als die van kroonprinses Elisabeth die les volgt aan de Koninklijke Militair School (KMS), wordt later gecommuniceerd. Twitteraars vroegen zich af of Gabriël met zijn bezoek aan Melsbroek ook interesse toont in een carrière bij het leger. "Hij heeft op korte termijn geen militaire plannen", laat het hof ons weten.

Ook vader William op stap

Wie ook op stap ging met zijn kinderen was de Britse prins William, die deze week zijn 39e verjaardag vieren. Hij nam prins George (7) en prinses Charlotte (6) mee naar de halve marathon op het landgoed Sandringham in Norfolk. Een verrassingsbezoek voor de vele deelnemers.

George en Charlotte trokken hun blauwe en roze sportschoenen aan en telden met William af voor het startsein. Jong geleerd, is oud gedaan. Met de halve marathon op het landgoed van de Queen wordt geld ingezameld voor goede doelen. 

BEKIJK het startschot hier:

Na 15 maanden terug fysieke audiëntie

De Queen ontving woensdag ook voor het eerst sinds 11 maart (2020) premier Boris Johnson op audiëntie in Buckingham Palace. In volle coronacrisis hielden de twee telefonisch contact over de toestand van het land. Koningin Elizabeth en de premier zagen elkaar vorige week nog op de G7-top in Cornwall.

De Queen verwelkomde Johnson met de glimlach en was in voor een eerder gewaagd grapje. Ze vertelde hem dat ze net de - op dat moment nog - minister van Volksgezondheid had gesproken. "De arme stakker", verwees ze naar Matt Hancock die zijn handen al vol heeft gehad met COVID-19 én die volgens een ex-adviseur van Johnson bestempeld werd door de premier als "hopeloos". 

BEKIJK de ontvangst door de Queen hier (ruw beeldmateriaal met ondertitels):

Videospeler inladen...

Cambodja "past wet op majesteitsschennis (gewoon) toe"

In Cambodja zijn 3 milieuactivisten gearresteerd. Er hangt hen 5 tot 10 jaar cel boven het hoofd voor het beledigen van koning Norodom Sihamoni. Het gaat om Sun Ratha (26), Ly Chandaravuth (22) en Yim Leanghy (32) die lid zijn van de groepering Mother Nature. Het trio had blijkbaar opnames gemaakt van rioolwater dat nabij het koninklijk paleis in Phnom Penh in de Tonlé Sap-rivier stroomde.  

De regering beweert dat Mother Nature probeert het regime omver te werpen en financiële steun krijgt uit het buitenland. Recent werden nog 3 andere leden van de groepering veroordeeld tot 18 en 20 maanden gevangenis, omdat ze een protestmars hadden georganiseerd. Ze wilden aankaarten dat een meer in de hoofdstad werd gedicht met zand.

De gevangengenomen Sun Ratha.

Pas in 2018 werd majesteitsschennis ingevoerd waardoor het bekritiseren van de koning bestraft kan worden. Vermoedelijk kwam de wet er omdat regelmatig verwezen wordt naar de seksuele voorkeur van Norodom Sihamoni (foto onder): de gewezen balletdanser en verstokte vrijgezel zou homoseksueel zijn. Of om het met de woorden van een voormalige secretaris van de koning te zeggen: "De geaardheid behoort tot de privésfeer van ieder individu. Dit draait om eer en waardigheid."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Ze zouden beter een goede advocaat vinden
een woordvoerder van de regering

Critici kaarten al langer aan dat de wet misbruikt wordt om andere meningen het zwijgen op te leggen. De ambassades van Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben hun ongenoegen over de arrestaties al geuit. "Vervuiling in kaart brengen, is een publieke service, geen terrorisme", reageert Amerikaans ambassadeur Patrick Murphy.

Maar Cambodja stelt dat "de wet" simpelweg "wordt toegepast". "De beschuldigden zouden beter een goede advocaat vinden in plaats van nieuws te fabriceren", klinkt het verder.

OPGELET: De komende weken geen "royals" op zondag. We houden een zomerpauze.

Meest gelezen