Foto: Twitter.

BEKIJK - Schrikken bij het opstaan: olifant dringt keuken binnen op zoek naar eten in Thailand

Een olifant in de keuken. Klinkt als een carnavalshit, maar dat was wat een vrouw in Thailand afgelopen weekend te zien kreeg bij het opstaan. Héél geschrokken was de vrouw overigens niet, want het was niet de eerste keer dat het dier de weg vond naar de keuken.

Het gezin van Ratchadawan Puengprasoppon werd in de nacht van zaterdag op zondag wakker door gestommel in de keuken. Toen de vrouw des huizes zich naar beneden haastte, zag ze de enorme kop van een olifant door de muur steken. 

In de muur zát al een gat. Dat was er vorige maand al in gebeukt door hetzelfde dier. De bewoners van het huis hadden nog niet de kans gezien om het gat te dichten.  

Bekijk hier de beelden (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

"Hij is opnieuw komen koken", klinkt een commentaar op de sociale media,  naast een video waarin te zien is hoe de olifant met zijn slurf in de keukenkasten rommelt. 

Dat olifanten het huis van Ratchadawan weten te vinden, is niet zo vreemd. Het ligt vlakbij de ingang van een nationaal park in het Hua Hin in de westelijke provincie Prachuap Khiri Khan. "Sinds ik jong was heb ik altijd wel olifanten door ons dorp zien zwerven op zoek naar eten", zegt ze. "Maar het was wel de eerste keer dat ze mijn huis hebben vernield." 

Leefgebied ingeperkt

De olifanten blijken vooral langs te komen in het oogstseizoen en op marktdagen, wanneer ze verse groenten en fruit ruiken. In veel Thaise landbouwersdorpen doen olifanten elke nacht hun ronde, tot ongenoegen van de boeren.   

Door landbouw en ontbossing is het leefgebied van olifanten de voorbije decennia sterk ingeperkt, waardoor ze wel elders op zoek moeten gaan naar eten. Dat is niet alleen het geval in Thailand, maar ook in India en andere delen van Azië.

De problematiek is de voorbije maanden opvallend in de aandacht gebracht door een kudde van 15 olifanten die eind vorig jaar is ontsnapt uit een wildpark in China. De dieren, kleintjes inbegrepen, zijn al 500 kilometer ver getrokken, langs velden en steden. Waarom ze dat doen, is raadselachtig, maar wetenschappers zien het als een signaal van wat er gebeurt wanneer het leefgebied van wilde olifanten wordt verstoord.

Bekijk hier beelden van de rondtrekkende olifanten in China:

Videospeler inladen...

Meest gelezen