Nieuwe "Summer of love" voor de deur? Sensoa: "Laat je testen op soa's, er gaat wellicht veel seks aan te pas komen"

Nu de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden, roept Sensoa op om je te laten testen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). "Mensen gaan extra van de vrijheid genieten en daar gaat wellicht ook veel seks aan te pas komen", legt Boris Cruyssaert van Sensoa uit aan VRT NWS. "Het is goed om je goed voor te bereiden voor de tweede "Summer of love" die wordt voorspeld." Met de "Summer of love" wordt verwezen naar het hoogtepunt van de hippiebeweging eind jaren 60.

"De cijfers van syfilis, gonorroe en chlamydia zijn hoog, de lockdown zit er op én de zomervakantie is in zicht. Kortom: veilig vrijen en testen op soa’s zijn een goed idee, zeker nu", klinkt het in het persbericht van de nieuwe campagne van Sensoa. Cijfers van tijdens de lockdown of de coronaperiode zijn er (nog) niet, maar in 2019 steeg het aantal vastgestelde soa's in vergelijking met twee jaar eerder.

Het is voor alle duidelijkheid niet zeker of het aantal soa's in omloop écht stijgt, want ook het aantal testen op soa's is in dezelfde periode toegenomen. Door corona is het aantal testen wel erg gedaald. Sensoa roept dan ook op om je te laten testen. Zeker bij het begin van een nieuwe relatie. "Het geeft gemoedsrust en zekerheid", klinkt het.

Ook de coronaversoepelingen spelen een rol. "Er wordt gezegd dat we naar een volgende "Summer of love" gaan en mensen extra gaan genieten van de nieuwe vrijheid. Daar gaat ook veel seks aan te pas komen. Dan is het goed om je voor te bereiden", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. "Heb je recent onbeschermd seksueel contact gehad of wil je het condoom weglaten in je relatie? Laat je dan testen."

Bij Sensoa benadrukken ze dat soa's los staan van "losbandig gedrag". "Soa’s kunnen ook doorgeven worden in een vaste relatie of opgelopen zijn in een vorige relatie", verduidelijkt Cruyssaert. "Je bent niet noodzakelijk veilig omdat je in een vaste relatie zit." Chlamydia bijvoorbeeld gaat vaak niet gepaard met symptomen, maar je kan het wel gewoon doorgeven. "Chlamydia kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen."

Ook focus op "herintreders":

De campagne richt zich opvallend ook niet alleen op de klassieke doelgroepen zoals de jongvolwassenen. "We richten ons ook op "herintreders", dat zijn mensen die een lange relatie achter de rug hebben en opnieuw beginnen te daten", legt Cruyssaert uit. "Vaak gebeurt dat nogal onvoorbereid en lopen ze een hoger risico om besmet te geraken met een seksueel overdraagbare aandoening."

Bekijk hieronder enkele campagne-filmpjes:

Meest gelezen