Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

VN-gezant waarschuwt voor opmars taliban nu buitenlandse troepen zich terugtrekken uit Afghanistan

De VN-gezant voor Afghanistan waarschuwt voor een sterke opmars van de taliban nu de Amerikanen hun troepen terugtrekken. De voorbije weken hebben de taliban zeker 50 van de 370 districten in het land ingenomen. De VS willen hun troepen tegen 11 september weg uit Afghanistan. Die vertrekdatum blijft behouden, maar het Pentagon heeft wel aangegeven dat de terugtrekking mogelijk geleidelijker zal gebeuren dan eerst gepland.

In het noorden van Afghanistan controleren de taliban intussen ook de belangrijkste grenspost met buurland Tadzjikistan, net als de districten die leiden naar Kunduz, de hoofdstad van het noordoosten van Afghanistan.

Volgens lokale politici hebben de taliban de grensovergang van Shir Khan Banda overgenomen, die Afghanistan verbindt met de rest van Centraal-Azië. De grenspost zou vandaag na uur vechten door de taliban zijn veroverd.

De taliban hebben meer dan 50 van de 370 districten in Afghanistan in handen gekregen sinds begin mei, toen de Amerikanen begonnen met het terugtrekken van hun troepen. De terugtrekking zou voltooid moeten zijn tegen 11 september, precies 20 jaar na de aanslagen in New York en Washington, die de aanleiding vormden van de invasie in Afghanistan.

Geleidelijker?

Een woordvoerder van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf vandaag echter te kennen dat het tempo van de terugtrekking mogelijk wat geleidelijker zal verlopen, als de situatie blijft verslechteren. Maar de vertrekdatum van 11 september blijft wel vaststaan.

"Het oplopende conflict betekent groeiende onzekerheid voor verschillende andere landen, dichtbij en veraf", waarschuwt de speciale gezant van de VN voor Afghanistan, Deborah Lyons. De taliban hebben op dit moment districten ingenomen rondom provinciehoofdsteden, zegt ze, maar dat wijst erop dat ze van plan zijn die steden zelf te veroveren eens de buitenlandse troepen uit Afghanistan zullen zijn vertrokken.

Meest gelezen