Foto FB Bloemencorso Sint-Gillis

Traditionele Bloemencorso van Sint-Gillis bij Dendermonde gaat door: "Gelukkig kunnen we bloembollen van vorig jaar recupereren"

De traditionele Bloemencorso van Sint-Gillis-Dendermonde mag dit jaar doorgaan. Omdat de coronacijfers goed zijn, krijgen de organisatoren toestemming van de burgemeester en de veiligheidscel van de gemeente. "De vrijwilligers moeten wel een tandje bijsteken om op tijd klaar te zijn", zegt Dieter Mannaert van de organisatie.

De stad Dendermonde heeft beslist dat, omdat de coronacijfers gunstig verlopen, alle evenementen vanaf september mogen doorgaan. Dat is goed nieuws voor de organisatoren van de Bloemencorso, het eerste evenement dat zal plaatsvinden: "Het is ineens alle hens aan dek voor de vele vrijwilligers. Maar ze zijn vooral opgelucht dat het startsein eindelijk is gegeven", zegt Dieter Mannaert van de organisatie.

Tandje bijsteken

Er is veel twijfel geweest over of de corso al dan niet kon doorgaan. Dat was vorig jaar ook al zo, zegt Mannaert: "Toen waren de vrijwilligers al begonnen, maar zijn ze moeten stoppen. Dit jaar waren ze ook al een beetje gestart, maar nu zullen ze ineens wel een tandje moeten bijsteken." Sommige groepen van de corso zullen elke avond moeten werken aan hun praalwagen om die op tijd klaar te krijgen.

De vrijwilligers zullen iedere avond moeten werken
Dieter Mannaert van de organisatie van de Bloemencorso

Binnen een dikke twee maanden moet alles af zijn, want de corso vindt begin september al plaats. Gelukkig kunnen bloembollen van vorig jaar gerecupereerd worden: "De dahliabollen van toen zijn rond Pasen opnieuw in de velden de grond ingegaan. Tegen eind juli, begin augustus komen de bloemetjes stilaan naar boven. Eind augustus, begin september hebben we dan een prachtige oogst."

Coronaveiligheid

Het is ook nog afwachten op het definitieve coronaveiligheidsplan: "Volgens wat ik begrepen heb, zullen we alle informatie daarover pas op 16 juli hebben", zegt Mannaert. "Dan pas zullen we weten of we tribunes kunnen plaatsen en of we de toeschouwers langs de weg moeten spreiden." 

Maar Mannaert is er vrij gerust in: "We hebben er goeie hoop op. Ons evenement is volledig in openlucht in het centrum van Sint-Gillis, op een paar cafés na." 

De Bloemencorso van Sint-Gillis bij Dendermonde vindt plaats op zondag 5 september 2021.

kasto80

Meest gelezen