Vakbonden keuren sociaal akkoord goed, bij ACV en ABVV is dat met lange tanden

De liberale vakbond ACLVB heeft het sociaal akkoord met een ruime meerderheid (88 procent) goedgekeurd. Ook het christelijke ACV en het socialistische ABVV zeggen "ja", maar hier heeft een veel kleinere meerderheid voor gestemd. Bij de achterban heerst nogal wat ongenoegen over de soepeler regeling voor overuren in het akkoord.

Bij de liberale vakbond stemde 88 procent voor, bevestigt voorzitter Mario Coppens. Bij het socialistische ABVV heeft 49,06 procent "ja" gestemd, tegenover 49,01 procent "nee". Bij het christelijke ACV heeft 58,68 procent "ja" gestemd.

Eerder had de middenstandsorganisatie Unizo het sociaal akkoord ook al goedgekeurd. De werkgeversorganisatie VBO spreekt er zich donderdag over uit, maar daar worden geen grote problemen verwacht.

Positief voor de vakbonden is vooral de stapsgewijze verhoging van de minimumlonen die met de werkgevers is afgesproken. Daarnaast zullen oudere werknemers vanaf 55 minder kunnen gaan werken, met een uitkering van de RVA. Het SWT of brugpensioen blijft in de regel op 60 jaar: de instapleeftijd wordt dus niet verlaagd, ook niet als bedrijven herstructureren en overgaan tot collectief ontslag. 

Bekijk hier reacties van ABVV en ACV en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wij  zullen tegen die loonnormenwet actie blijven voeren

Mathieu Verjans (ACV)

In vakbondskringen ligt het vooral moeilijk dat bedrijven in alle sectoren tot eind volgend jaar soepel gebruik kunnen maken van goedkope overuren. Een blanco cheque voor overwerk, luidt het. Ook de maximale opslag van 0,4 procent voor alle werknemers in de privésector ligt nog altijd slecht bij veel vakbondsmensen.

"We hebben nu afgesproken in onze instantie dat wij de uitslag van de stemming zullen respecteren", zegt Miranda Ulens van het ABVV. "Wij gaan dus de akkoorden uitvoeren." Maar ze zegt er meteen ook bij dat het heikele punt de beperking van de onderhandelingsmogelijkheden blijft (maximaal 0,4 procent loonsopslag, red.). "Maar dat zit dus niet in het akkoord."

Diezelfde gevoeligheden horen we ook bij het ACV. "Wij  zullen tegen die loonnormenwet actie blijven voeren", zegt onderhandelaar Mathieu Verjans. "We willen dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en dat de wet aangepast wordt." Voor de goede verstaander: sociale vrede voor de zaken waarover het loonakkoord gaat, maar niet noodzakelijk voor wat er niet in staat. "Acties kunnen we niet uitsluiten over iets waarover we geen akkoord hebben", zegt Verjans.

Onze specialist ter zake Chris De Nijs vatte het voor u samen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen