Venetië dreigt op lijst van bedreigd erfgoed te komen als cruiseschepen blijven aanmeren

Een adviesorgaan van de Unesco vraagt om Venetië als bedreigd werelderfgoed in te schrijven, omdat er nog altijd reusachtige cruiseschepen aankomen.

Volgende maand komt de Unesco bijeen in China, waar de cultuurorganisatie bepaalt welke plaatsen of monumenten werelderfgoed worden (uit ons land is bijvoorbeeld Wortel-Kolonie kandidaat) maar ook aangeeft wat er moet worden beschouwd als bedreigd erfgoed.

Op tafel ligt een advies om Venetië op de lijst van erfgoed-in-gevaar te zetten, omdat er nog altijd geen permanent verbod is op het aanmeren van grote cruiseschepen. Die mastodonten zo hoog als flatgebouwen brengen de kwetsbare lagune in gevaar en ze veroorzaken een te grote toeloop van dagjestoeristen op de smalle stoepen langs de kanalen van Venetië.

Begin juni werden de Venetianen opgeschrikt door een enorm cruiseschip dat de lagune binnenvoer, het eerste sinds de corona-pandemie. De MSC Orchestra werd op protest onthaald van inwoners in kleine bootjes.

Bekijk hier beelden van het protest van begin deze maand:

Videospeler inladen...

Nochtans had het Italiaanse parlement een decreet goedgekeurd waardoor de schepen zouden worden afgeleid naar de industriehaven van Marghera. Die haven is evenwel nog niet klaar. En dus blijven de toeristenschepen via het Giudecca-kanaal tot vlakbij het centrum varen. Twee jaar geleden botste zo’n reusachtig schip van dertien dekken hoog tegen een aanlegsteiger en een kleinere boot; er vielen vijf gewonden.  

De Italiaanse minister van cultuur erkent dat er geen tijd meer te verliezen is. “Het decreet is een belangrijke stap, maar er is meer nodig. We moeten meteen de doortocht van grote schepen door het Giudecca-kanaal verbieden.”

Niet enkel de inwoners van Venetië, maar ook veel beroemdheden steunen de campagne om cruiseschepen te weren. Onder meer Mick Jagger, actrice Tilda Swinton, filmregisseurs Francis Ford Coppola en James Ivory of kunstenaar Anish Kapoor schreven onlangs een open brief.

Het adviescomité van Unesco waarschuwt ook voor Boedapest, waar gebouwen langs de Donau en de Burchtwijk worden afgebroken, om die te vervangen door hoogbouw. Liverpool moet dan weer vrezen dat zijn "Maritieme handelsstad" van de lijst wordt gehaald, die er nog maar sinds 2004 op staat. Dat heeft te maken met een reusachtig bouwproject dat een negatieve impact zou hebben op de historische gebouwen. En ook over het Great Barrier-koraalrif maakt het adviescomité van de Unesco zich zorgen. 

De Unesco vergadert van 16 tot 31 juli in het Chinese Fuzhou. Het is ook uitkijken naar de beslissing over de "Koloniën van Weldadigheid" in Nederland en Vlaanderen, zoals Wortel-Kolonie in het noorden van de provincie Antwerpen.

Meest gelezen