BEKIJK - Verschillende EU-lidstaten botsen met Hongarije over anti-homowet: dit staat op het spel

De regeringsleiders van de Europese Unie beraden zich op dit moment over de anti-LGBTI-wet die vorige week in Hongarije werd goedgekeurd. Die bepaalt dat er niet mag worden verwezen naar holebi- en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. Europa-kenner Rob Heirbaut is ter plaatse in Luxemburg en blikt in onze VRT NWS Live vooruit op de Europese ministerraad, politicoloog en LGBTI-activist Rémy Bonny geeft duiding bij de omstreden anti-homowet.

Wat houdt de Hongaarse anti-LGBTI-wet in?

“De Hongaarse overheid beschouwt de LGBTI-beweging als een interne vijand die aan haar tradities en waarden raakt. Met deze anti-homopropagandawet willen ze een einde maken aan die beweging en de strijd voor gelijkheid voor LGBTI-personen”, zegt Rémy Bonny. Bonny is directeur van Forbidden Colours en staat al jaren op de barricades voor LGBTI-rechten. “Hongarije haalt de mosterd voor de wet in Rusland. Ze verbiedt dat er over LGBTI wordt gepraat op plaatsen waar kinderen zouden kunnen zijn.”

Bonny legt uit wat dat in praktijk betekent:

Videospeler inladen...

Hoe vergoelijkt Hongarije het invoeren van de wet? En wat vinden ze van de kritiek?

“De kritiek wuiven ze weg als onzin”, aldus Europa-kenner Rob Heirbaut. “Volgens Orban (de Hongaarse premier, nvdr) is dit een nationale kwestie, en geeft hij met de wet ouders het alleenrecht om hun kinderen al dan niet te ‘confronteren’ met zaken als homoseksualiteit of geslachtsverandering. De beschuldigingen van andere lidstaten en de media noemt hij ‘fake news’.”

Pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, vindt Bonny:

Videospeler inladen...

Hoe is de toestand in Hongarije de voorbije jaren geëvolueerd?

Bonny woonde de voorbije jaren onder meer in Boedapest en Warschau, en ondervond aan den lijve hoe Oost-Europese landen zich steeds meer tegen de LGBTI-beweging keerden: “Een van de eerste wapenfeiten toen Orban in 2011 aan de macht kwam, was het verbieden van het homohuwelijk. Daarna bleef het een aantal jaar relatief stil, tot hij aan het begin van de lockdown de wettelijke geslachtsverandering en homoadoptie afschafte. Sindsdien lijkt hij een versnelling hoger te schakelen in zijn strijd tegen de LGBTI-gemeenschap.”

Daarvoor kijkt Orban volgens Bonny naar andere Oost-Europese landen zoals Polen:

Videospeler inladen...

Wat zou een gepaste reactie van Europa kunnen zijn?

Twee jaar geleden klopte Bonny met de publicatie van een onderzoek aan bij Belgische, Nederlandse en Franse politici: “Dat onderzoek toonde toen al aan dat er nauwe contacten waren tussen Rusland en Hongarije rond anti-LGBTI-wetgeving. Ik trok aan de alarmbel, maar er was geen aandacht. Nu is er verontwaardiging dat zo’n wet daadwerkelijk is ingevoerd.”

Europa moet zich volgens Bonny sterker organiseren. “Dit is geen ver-van-ons-bedshow. Deze ultraconservatieve oorlog heeft ook invloed op West-Europa. Eerst gaan ze achter LGBTI-personen aan, maar we weten heel goed vanuit Polen dat de volgende zondebok de vrouwen zijn, en bij uitbreiding de volledige democratie.”

Welke mogelijke sancties de EU kan opleggen, vertelt Rob Heirbaut live vanuit Luxemburg:

Videospeler inladen...

Hoe reageert de Hongaarse LGBTI-gemeenschap?

“Heel veel van mijn vrienden zijn gedegouteerd”, vertelt Bonny. “Boedapest is een hele toffe - en je zou denken progressieve stad - maar je zit daar met een ultraconservatieve regering die er alles aan doet om van mijn vrienden tweederangsburgers te maken. Zij zijn allemaal aan het uitkijken naar jobs in West-Europa om te verhuizen uit Hongarije. Ze zien het niet meer zitten. Activisten weten niet meer wat te doen, deze wet verbiedt het werk van mijn collega’s daar.”

Wat is LGBTQ+? Ontdek het in deze video:

De volledige VRT NWS Live met politicoloog en LGBTI-activist Rémy Bonny kan je hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen