Wolf doodt 2 schapen in Helchteren, in bijzijn van herder: "Ongelooflijk dat die dat durft, overdag"

Een wolf heeft zaterdagmiddag twee schapen gedood op het schietterrein van Helchteren, terwijl de herder bij de kudde was. "Die wolf stond maar op 100 meter afstand en was helemaal niet bang", vertelt schapenboer Johan Schouteden aan Radio 2 Limburg.

"Het is niet te geloven dat die wolf dat durft, hé", zegt schapenboer Johan Schouteden uit Houthalen-Helchteren. "Ze zeggen toch altijd dat de wolf 's nachts actief is, en mensenschuw is." Toch viel een wolf de kudde van Johan overdag aan, op het schietterrein van Helchteren. "Het was mijn zoon Toon die met de 700 schapen op het schietveld was. Plots zwenkt de kudde uit en ziet hij een wolf op 100 meter afstand naar de kudde toe gaan. En op een mum van tijd heeft die 2 schapen gedood."

Zo kort bij mensen pakt die wolf een schaap en slingert het heen en weer

herder Johan Schouteden

De herder is alleszins onder de indruk van de kracht van de wolf. "Zo'n schaap weegt 60 à 70 kilo, die wolf pakt dat bij de hals en slingert het heen en weer. Dat schaap was op slag dood hé. Het is niet te geloven dat een wolf zo sterk is."

Volgens wolvenexpert Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is die aanval niet ongewoon. "Die plek ligt in de kern van hun leefgebied. Dat is hun jachtgebied en dan komen daar plots schapen langs. Dan is het een koud kunstje om er daar 1 of 2 uit te pikken. Het is voor de wolf ook niet evident om een onderscheid te maken tussen een wild dier of een dier dat van mensen is."  Mergeay zegt dat de wolf wel altijd afstand zal houden van de mens: "Hij heeft respect voor de mens, maar het is onze taak om duidelijk te communiceren met de wolf in een taal die voor hen duidelijk is. Dat kan bijvoorbeeld door kuddebeschermingshonden of elektrische omheiningen te gebruiken."

De herder hoopt op een compensatie. "Er bestaat in Vlaanderen een wolvenplan, maar op dit moment gaat het over enkel omheining. De veehouders moeten vergoed worden voor het materiaal dat nodig is om bescherming te bieden aan de schapen. Een compensatie voor de schade zou ons ook een stuk verder helpen." Mergeay vertelt dat het wolvenplan nog in werking moet treden: "De bevoegdheden zijn verspreid over verschillende departementen, wat het minder evident maakt om het administratief in orde te krijgen, maar er wordt aan gewerkt."

Meest gelezen