AA Gent volledig groen dankzij 1.100 zonnepanelen op dak Ghelamco Arena

Voetbalclub AA Gent zal het hele jaar door 100 procent groen zijn dankzij 1.100 zonnepanelen op het dak van de Ghelamco Arena. Geen enkele Vlaamse club heeft zo’n grote installatie als de Buffalo’s. “De club is echt een voorbeeld in ons land”, vertelt CEO Maarten Michielssens van het bedrijf Energy Vision.

Het Gentse bedrijf Energy Vision zorgde voor een huzarenstukje om de 1.100 zonnepanelen op de luifel, die vorig jaar tijdens een storm nog wegwaaide, te installeren. “We moesten die eerst heel erg versterken, een werkje dat maar liefst 500.000 euro kostte. Daarna hadden we maar twee weken tijd om de zonnepanelen te installeren”, duidt Michielssens. Met zijn bedrijf had hij in het verleden al zonnepanelen gelegd op de daken van de stadia van Anderlecht en RWDM. In Vlaanderen had ook het stadion van KV Mechelen al zonnepanelen, maar het aantal is niet zo groot als dat op de Ghelamco Arena. “We kunnen zelfs nog 1.000 extra zonnepanelen op het dak installeren. In een latere fase komen er ook nog zonnepanelen op het oefen - en jeugdcomplex.”

100% groen

De club zelf investeerde zelf geen enkele euro in de zonnepanelen. Sponsor VDK-bank financierde het project, waardoor dit groene verhaal een echt Gents verhaal is. Dankzij het zonnepanelenpark bespaart de club zo’n miljoen euro en jaarlijks 300 ton CO₂. “De club zal op wedstrijddagen volledig energieneutraal zijn dankzij de zonnepanelen”; gaat Michielssens verder. “Tijdens het jaar zorgen de zonnepanelen voor zo’n 20 procent van de energie, op zonnige dagen loopt dat op tot 32 procent. Maar de club herbruikt enkel en alleen energie uit hernieuwbare bronnen en is dus volledig 100 procent groen. AA Gent is echt een voorbeeld.”

De club zal op wedstrijddagen volledig energieneutraal zijn dankzij de zonnepanelen. AA Gent herbruikt enkel en alleen energie uit hernieuwbare bronnen en is dus volledig 100 procent groen. 

Maarten Michielssens, CEO Energy Vision

Energiecoach

De stad Gent stelt ook een energiecoach ter beschikking voor de club. “Die zal met de club maatregelen uitwerken om nog meer energie te besparen in de Ghelamco Arena. We stellen die coach gratis aan aan bedrijven. Het zal goed zijn voor hun energiefactuur en wie weet geeft de coach de Buffalo’s extra energie”, knipoogt schepen van Milieu en Energie Tine Heyse (Groen).

Meest gelezen