Jonas Hamers / ImageGlobe

Aangetekende zendingen vallen straks makkelijker in de bus

Met "Sign For Me" hoef je niet langer naar het postkantoor om een aangetekende zending op te halen. De postbode kan tekenen voor ontvangst in jouw naam.

Niet thuis zijn op het ogenblik dat de postbode aanbelt met een brief of pakje dat moet worden afgetekend: iedereen heeft het wel eens meegemaakt en weet dat het heel wat rompslomp met zich meebrengt. Je  krijgt dan 15 dagen de tijd om de zending af te halen op het postkantoor. Lang niet klantvriendelijk, vinden velen. Daarom lanceert Bpost vanaf augustus de dienst "Sign For Me". 

Via dat systeem zal je Bpost en de postbode een volmacht kunnen geven om de meeste aangetekende zendingen toch in de brievenbus te laten leveren. Je geeft dan een volmacht aan Bpost om in jouw naam voor ontvangst te tekenen, vandaar "Sign For Me". 

"Intekenen op die nieuwe dienst kan door met je identiteitskaart naar een postkantoor te stappen en daar in te tekenen", legt Rafike Yilmaz van Bpost uit. "Het enige wat je nog moet doen, is de bevestigngsmail die je zult ontvangen, valideren."

Alleen particulieren

Voorlopig zullen alleen particulieren gebruik kunnen maken van de dienst.  Ook zullen lang niet alle aangetekende zendingen in je bus belanden bij afwezigheid. "Zendingen met een bericht van ontvangst zullen nog steeds moeten worden ondertekend door de bestemmeling en worden afgehaald op het postkantoor. Ook zendingen met douanekosten, aangetekende kiesbrieven of zendingen met een aangegeven waarde zal je nog steeds in het postkantoor moeten ophalen. Ook pakken die te groot zijn voor de brievenbus, zullen daar moeten worden opgehaald door de bestemmeling", zegt Yilmaz.

Wat ook verandert, is de maatregel dat de postbode een aangetekende zending bij bezorging kan ondertekenen in het bijzijn van de bestemmeling. Die maatregel werd in maart vorig jaar ingevoerd wegens de coronapandemie. Hij was bedoeld om het fysiek contact tussen postbode en bestemmeling zo veel mogelijk te beperken om een mogelijke besmetting met het virus te vermijden.  Nu de gezondheidstoestand opnieuw verbeterd is, zullen bestemmelingen vanaf juli opnieuw zelf hun handtekening moeten zetten als de postbode een aangetekende zending aan huis bezorgt.

Meest gelezen