Radio 2

Alzheimer Liga Kuurne verwent mantelzorgers: "Alleen lotgenoten begrijpen wat het is om te zorgen voor iemand met dementie"

Vandaag is het Dag van de Mantelzorger. Daarom trakteerde Alzheimer Liga in Kuurne mantelzorgers, die zorgen voor iemand met dementie op koffie en taart. "Want alleen lotgenoten weten wat het is om samen te leven met iemand die dementie heeft", zegt Krisje Tordoir van de Alzheimer Liga.

Woensdag 23 juni wordt de Dag van de Mantelzorger gevierd. In Vlaanderen zijn er zo'n 600.000 mantelzorgers, die zorg verlenen aan een partner, vrienden of familie die ernstig ziek zijn. Dat vraagt vaak veel tijd en werk en daarom worden ze op de dag van de mantelzorg zelf eens verwend. In Kuurne hebben ze de mantelzorgers gisteren al in de bloemetjes gezet. 

Daar trakteerde de Alzheimer Liga een groep mantelzorgers, die zorgen voor iemand met dementie op koffie en taart in het woonzorgcentrum Ter Groenen Boomgaard. De mantelzorgers waren blij om elkaar voor het eerst sinds september terug te zien. "Want alleen lotgenoten weten wat het is om samen te leven met iemand die dementie heeft", vertelt Krisje Tordoir van de Alzheimer Liga. 

Praten met lotgenoten

"De mantelzorgers waren blij om elkaar terug te zien en hadden veel om over bij te praten. Er werd veel verteld over sommigen, die verplicht afstand moesten nemen van hun partner, toen die opgenomen werd in het woonzorgcentrum en dus enkele keren in quarantaine is geweest. Maar aan de andere kant was het ook voor de mensen, die thuis nog zorgen voor iemand met dementie moeilijk. Door corona viel de dagopvang en ook veel activiteiten weg, waardoor er meer irritaties of ergernissen waren. Het doet deugd voor de mantelzorgers om er met elkaar over te praten", besluit Tordoir van de Alzheimer Liga. 

Meest gelezen