Radio 2

Amokmakers aan zee belanden vanaf 1 juli op zwarte lijst

Amokmakers aan de kust belanden vanaf 1 juli op een zwarte lijst. Dat heeft Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, beslist. Ze gaat alle plaatsverboden in recreatiezones en badplaatsen verzamelen in een databank. Zo kan de politie makkelijk controleren of iemand in het verleden voor overlast zorgde en mag verwijderd worden.

Knokke-Heist en Blankenberge trokken begin deze maand al aan de alarmbel, toen onruststokers opnieuw voor overlast zorgden. Ook vorige zomer waren er problemen met amokmakers op het strand. Vooral in Blankenberge liep het toen, op één van de warmste dagen van het jaar, helemaal uit de hand. 

Minister Verlinden geeft de kustgemeenten nu een extra instrument om amokmakers te weren. "Mensen die problemen veroorzaken in recreatiedomeinen of aan de kust, krijgen een plaatsverbod en belanden in een databank. Die zal voor de politie makkelijk te raadplegen zijn", klinkt het in een nieuwe omzendbrief.

We moeten elkaar die vrijheid gunnen, zeker na al die maanden met strenge maatregelen

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken

Plaatsverbod

Daphné Dumery (N-VA), de burgemeester van Blankenberge, vroeg vorige week om inzage te krijgen in de zwarte lijsten van verschillende recreatiedomeinen. “Het is goed dat er naar ons geluisterd wordt”, laat Dumery weten. 

“De burgemeester kan onruststokers tijdelijk een plaatsverbod van een maand geven”, voegt Verlinden toe. “Dit verbod is tweemaal hernieuwbaar. Wie het plaatsverbod negeert, riskeert een GAS-boete.” 

Orde niet verstoren

“Jonge gezinnen met kinderen willen naar buiten, jongeren zoeken verfrissing, mensen willen elkaar ontmoeten”, zegt Verlinden. “We moeten elkaar die vrijheid gunnen, zeker na al die maanden met strenge maatregelen. Net daarom kunnen we geen enkele verstoring van deze herwonnen vrijheid aanvaarden. De zomer is van iedereen.” 

Meest gelezen