Bart De Wever, Antwerpen - 2018
Jimmy Kets

Persfotograaf Jimmy Kets blikt terug op 20 jaar carrière: "Je moet verder geraken dan de clichés" 

Het fotofestival Antwerp Photo pakt vanaf morgen uit met een overzichtstentoonstelling van persfotograaf Jimmy Kets. Kets legt al 20 jaar op zijn unieke manier de actualiteit van de dag vast, eerst voor De Morgen, nu voor De Standaard. Hij kiekt niet zomaar het voor de hand liggende, maar experimenteert met belichting, kleur, contrast en kadrering. Zelf ambieert Kets geen tentoonstellingen meer met nieuw werk, maar toen Antwerp Photo hem vroeg een terugblik samen te stellen, hapte hij toch toe.

Het is al zeven jaar geleden dat fotograaf Jimmy Kets nog tentoonstelde en het ziet er naar uit dat er na deze terugblik niet snel nieuwe expo's gaan komen. "Ik maak geen eigen werk meer", zegt hij in de publicatie die naar aanleiding van Antwerp Photo Festival is uitgegeven. "Ik werk alleen nog in opdracht en die restrictie, met deadlines, vind ik tof." 

Actualiteit

Zo trok hij vorig jaar voor De Standaard naar de Covid-afdeling van een ziekenhuis, waar hij bijna niemand herkenbaar in beeld mocht brengen. "Waanzinnig wat die mensen moesten doen."

Covid-afdeling Sint-Vincentiusziekenhuis, Antwerpen - 2020

Fotoreportages

Kets begon zijn carrière als fotograaf 20 jaar geleden met een reportage over straatkinderen in Kathmandu in Nepal. Dankzij die foto's kon hij aan de slag als fotojournalist bij De Morgen. 

In opdracht of op eigen initiatief reisde hij onder meer naar Amerika, Engeland, China en Japan. Toch is hij vooral bekend van de reportages die hij maakte in eigen land: over volkscafés, missverkiezingen, Waregem Koerse en Aalst Carnaval. 

Hij vindt het een uitdaging om onderwerpen die al duizend keer gefotografeerd zijn in beeld te brengen. "Je moet verder geraken dan de clichés", zegt hij. "Waregem Koerse is daar een goed voorbeeld van."

Waregem Koerse - 2014
Jimmy Kets

De liefde voor de fotografie is over. Alleen de liefde voor het beeld is gebleven.

Jimmy Kets

De laatste jaren is de drang om in het buitenland te gaan fotograferen weg. Ook eigen fotoreeksen maakt hij niet meer. "De liefde voor de fotografie is over. Alleen de liefde voor het beeld is gebleven", zegt hij. Een project waar hij al drie jaar aan werkt is een documentairefilm over drie varkens. "Die is gedraaid op 200 meter van waar ik woon."

Portretten

Zijn focus is doorheen de jaren verschoven van de reportagefotografie naar het portret. Het heeft lang geduurd voordat hij verliefd werd op het genre. "Pas sinds een jaar of acht heb ik enige affectie voor het portret. Al die jaren voordien deed ik het tegen mijn zin." 

John Crombez, Gent - 2017
Jimmy Kets

Het portret dat hij maakte van Vooruit-politicus John Crombez vindt hij een van zijn mooiste. "Niet dat het een schilderij is, maar er zit wel wat Rembrandt-licht in." Kets vindt het niet zo belangrijk wie hij fotografeert, maar vooral hoe. Hij speelt met lenzen, licht en decor. De expo in Antwerpen toont veel portretten van politici en BV's, zoals hieronder nog een recente foto van acteur Tom Van Dyck. 

Tom Van Dyck, Antwerpen - 2020
JIMMY KETS

"Sinterklaas, Waregem Koerse, Aalst Carnaval en Bart De Wever: ze hebben inhoudelijk niks met elkaar te maken maar vormen in deze expo toch een eigen universum." Fotograaf Jimmy Kets legt bij elk van de foto's uit hoe ze er gekomen zijn en wat ze volgens hem bijzonder maken. Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Verrassend herkenbaar

Omdat de meeste foto's genomen zijn voor een krant of een magazine, zijn de onderwerpen heel herkenbaar. "Als fotojournalist geeft Jimmy Kets een beeld van onze tijd", zegt Kaat Celis, de directeur van Antwerp Photo. "Dat maakt de tentoonstelling erg toegankelijk." 

Toch slaagt Kets erin om de kijker te verrassen. Hij overstijgt de anekdote en maakt spannende foto's die soms wat surrealistisch aandoen. Het beeld komt los van de actualiteit en krijgt een tijdloos karakter. Dat wordt mooi samengevat in dit beeld uit 2013.

Paard, Grobbendonk - 2013
Jimmy Kets

Jimmy Kets gaf onze reporter een rondleiding op de tentoonstelling. Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met Kaat Celis, directeur van Antwerp Photo, in "Pompidou" op Klara:

Antwerp Photo in een notendop

Naast de expo rond Jimmy Kets zijn er nog 4 andere tentoonstellingen te zien op het Antwerp Photo Festival. Er is de derde editie van "Iconobelge", een expo met foto's van Belgische fotografen, zowel aanstormend talent als gevestigde waarden. De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf toont zijn reeks "April fool", die geïnspireerd is op zijn ervaringen tijdens de lockdown in april vorig jaar.  Er is ook een tentoonstelling met bekroonde foto's van Congolese fotografen, die een beeld willen geven van het nieuwe Congo. Ook de nieuwe lichting fotografen die afstuderen aan Sint-Lucas krijgen een plekje op het festival. 

Antwerp Photo Festival vindt plaats van 26 juni tot en met 26 september in het gebouw van Loodswezen in Antwerpen. Er is ook een samenwerking met de Waagnatie, waar de expo plaatsvindt van de internationale topfotograaf Steve McCurry. Een ticket voor Antwerp Photo geeft korting op de McCurry-expo en omgekeerd.

Bij de expo van Jimmy Kets hoort ook een portfolio die in beperkte oplage is uitgegeven.

Meest gelezen