Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Argentijnse landbouwers mogen weer rundvlees exporteren, maar ze zijn niet blij met strengere voorwaarden

Na een exportverbod van een maand mogen veeboeren in Argentinië weer vlees aan het buitenland verkopen. Het verbod kwam er omdat rundvlees in een jaar tijd maar liefst 65 procent duurder was geworden.

Argentijnse veeboeren zijn niet blij met de aankondiging dat ze weer mogen exporteren. Volgens de nieuwe regels mogen ze namelijk maar half zoveel vlees uitvoeren als vorig jaar, en bepaalde lokaal populaire stukken vlees mogen zelfs helemaal niet worden uitgevoerd. 

We kunnen absoluut niet garanderen dat de prijs van rundvlees zal dalen

Carlos Iannizzotto van Argentijnse vleesproducentenvereniging Coninagro

"Wij zijn het helemaal niet eens met deze beslissing", zegt Carlos Iannizzotto van vleesproducentenvereniging Coninagro. "Dit is volgens ons niet de oplossing, en een slecht teken voor de sector, vooral voor de kleine boeren. We kunnen dan ook absoluut niet garanderen dat de prijs van rundvlees zal dalen."

Half mei had de regering van president Alberto Fernández de uitvoer van rundvlees een maand verboden om het binnenlandse aanbod te vergroten in de hoop dat dat de prijs van vlees zou doen dalen. "De absolute prioriteit is dat er genoeg vlees is voor Argentijnen. Wij denken dat dit de prijzen zal helpen stabiliseren", zegt bevoegde minister Matías Kulfas over de nieuwe maatregelen. Bovendien hoopt de regering de rundvleesproductie op middellange termijn op te voeren van de huidige 3,2 miljoen ton tot 5 miljoen ton per jaar.

Rundvlees kostte in Argentinië in mei maar liefst 65 procent meer dan een jaar daarvoor. Wereldwijd eten er steeds meer mensen rundvlees, waardoor de vraag stijgt en het vlees steeds duurder wordt. Daarnaast zijn de algemene prijzen voor goederen in Argentinië in een jaar tijd met meer dan 40 procent gestegen – een van de hoogste inflatiecijfers ter wereld. Volgens minister Kulfas zijn de prijsstijgingen van rundvlees nochtans "niet in verhouding met de evolutie van de kosten van de vleesproducenten in ons land".

Argentijnen eten steeds minder vlees: in 2009 was dat nog per persoon 69,3 kilogram vlees in een jaar tijd, dit jaar is dat 49,2 kilogram. Ook in België is die trend te zien: per persoon gingen we van 82,4 kilogram vlees per jaar in 2010 naar 72,2 kilogram in 2020.

Gaat ons voedselpatroon de komende jaren sterk veranderen? Beluister daarover onze podcast "Wat eten we in 2030?":

Meest gelezen