Bezorgde ouders in Aalst vragen meer politiecontrole op verbod zware vrachtwagens in centrum

Een aantal ouders van jonge kinderen vraagt aan de stad Aalst meer controle op de tonnagebeperking in het centrum. Die geldt sinds begin dit jaar. Vrachtwagens van 7,5 ton of meer mogen het centrum niet meer in bij de start en het einde van de schooldag. Maar ouders zien die zware trucks toch nog rondrijden, en vragen daarom extra controles.

Volgens een aantal ouders rijden er toch nog te zware vrachtwagens in het centrum van Aalst, ondanks het verbod tijdens de piekuren.

Dat verbod kwam er na de dood van een jongen van 11 vlak bij de Tereosfabriek. Een vrachtwagen die van het bedrijfsterrein kwam, reed de jongen aan eind 2019. De tonnagebeperking liep al vertraging op, en “nu wordt ze niet genoeg nageleefd”, zegt Dieter Janssens van de actiegroep ‘Samen voor een verkeersveilig Aalst’. 

Ouders laten ons weten dat ze tijdens de spits toch nog zware vrachtwagens zien rijden
Dieter Janssens, actiegroep ‘Samen voor een verkeersveilig Aalst’

Daarom vraagt de actiegroep nu dat de politie de tonnagebeperking beter gaat controleren. “Dat gebeurt volgens veel ouders nu te weinig”, zegt Janssens. “De bedoeling van de tonnagebeperking is toch dat er in de ochtend- en avondspits geen zware vrachtwagens meer rondrijden in het centrum. Zo moet het voor de ruim 20.000 kinderen en jongeren veiliger zijn om te voet of met de fiets naar school te gaan en terug te keren."

(Lees voort onder de foto van de plaats van het ongeval, waarbij de 11-jarige Celio het leven liet)

"Nu we die toch nog zien rondrijden, denken we toch dat er een gebrek aan controle is. Want als wij dat zwaar verkeer kunnen zien, dan kan de politie dat toch ook zien? Daar zijn geen speciale toestellen voor nodig. En boven op de controle, is dan ook handhaving nodig natuurlijk, met sancties voor wie niet in orde is", zegt Janssens nog.

We willen weten hoeveel overtredingen de politie al vaststelde

Dieter Janssens, actiegroep ‘Samen voor een verkeersveilig Aalst’

“Naast meer controle en handhaving, willen we ook weten hoeveel overtredingen de politie al vaststelde op de tonnagebeperking, en hoeveel vrachtwagens een uitzondering krijgen op de maatregel”, zegt Janssens nog. “Bovendien is het misschien wel nodig om de informatie nog maar eens goed te verspreiden onder de bedrijven in Aalst. Zo kunnen zij hun leveranciers nog eens extra inlichten en sensibiliseren om niet tijdens de spitsuren aan te komen of te vertrekken. We willen nu van de burgemeester horen of verkeersveiligheid wel degelijk een prioriteit is en of hij de politiecontrole op de tonnagebeperking zal verhogen of niet.”

Burgemeester Christoph D'haese van Aalst zegt dat hij later vandaag  zal reageren op de vragen van de ouders.

Meest gelezen