AFP or licensors

Coronablog: Pfizer-vaccin nu ook voor jongeren van 12 tot en met 15 met onderliggende aandoeningen

Jongeren van 12 tot en met 15 jaar met onderliggende aandoeningen zullen zich nu ook kunnen laten vaccineren tegen corona met het Pfizer-vaccin. Alle coronacijfers blijven resoluut verder dalen. Dagelijks worden er nog gemiddeld 29 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen, worden er 433 nieuwe besmettingen vastgesteld en sterven er gemiddeld 6 mensen aan de gevolgen van het virus. Lees het belangrijkste en opvallendste coronanieuws hier.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nu ook Pfizer-vaccin voor 12- tot en met 15-jarigen met onderliggende aandoeningen

Jongeren van 12 tot en met 15 jaar met onderliggende aandoeningen zullen zich kunnen laten vaccineren tegen corona. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) laten weten via Twitter. De kwestie wordt vanochtend besproken op de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid. Maar de beslissing blijkt dus al genomen te zijn.

In totaal gaat het om een paar duizend jongeren die voor een coronavaccin in aanmerking komen. In de praktijk gaat het om het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het is tot nu toe het enige coronavaccin dat door het Europees Geneesmiddelenbureau is goedgekeurd voor gebruik bij die leeftijdsgroep.

Blik op de dalende cijfers

 • Eergisteren, op maandag 21 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 6.404.876 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 69,4 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 55,6 procent. 3.556.982 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 16 tot en met 22 juni werden elke dag gemiddeld 29 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 36 procent minder dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
 • Gisteren - dinsdag 22 juni - meldden de ziekenhuizen 24 opnames. 45 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 450 covidpatiënten in het ziekenhuis. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 31 procent.
 • 184 covidpatiënten liggen op intensieve zorg. We zakken daarmee voor het eerst sinds 6 oktober opnieuw onder de grens van de 200. Van de huidige 184 patiënten hebben er 112 beademing nodig. Zij liggen in een kunstmatige coma.

  Op weekbasis blijft het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen met 28 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is ook gedaald met 26 procent.
 • In de week van 13 tot en met 19 juni overleden elke dag gemiddeld 6 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 19 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.144 overlijdens geregistreerd. 
 • Tussen 13 en 19 juni werden per dag gemiddeld 433 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 44 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.080.035 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 13 en 19 juni werden dagelijks gemiddeld 38.600 tests afgenomen. Dat is 3 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 13 en 19 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,5 procent (0,9 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat minder dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,75. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Tomorrowland 2021 gaat definitief niet door, organisatie dancefestival trekt er zelf stekker uit

Dancefestival Tomorrowland gaat deze zomer definitief niet door. De organisatie laat in een persbericht weten dat ze stoppen met de voorbereidingen voor editie 2021. Vorige week lieten de gemeenten Boom en Rumst al weten dat ze geen vergunning zouden geven dit jaar. Het dancefestival legt zich hierbij neer: Tomorrowland trekt niet naar de Raad van State tegen de beslissing, en dient ook geen nieuwe vergunningsaanvraag in. "We kunnen niet anders dan besluiten om de 16e editie van Tomorrowland te verplaatsen naar 2022, want we willen geen juridische strijd", klinkt het. "Maar het is met pijn in het hart.

Lees meer in het artikel:

Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Nijvel ondanks vaccinatie

In een woonzorgcentrum in Nijvel zijn twaalf mensen overleden na een uitbraak van het coronavirus, hoewel bijna alle bewoners gevaccineerd zijn. En dat is uitzonderlijk. Enkele experten onderzoeken nu wat er zou kunnen zijn gebeurd. "Het gaat om oude fragiele mensen en de Delta-variant - de Indiase - is een lastig beestje", zegt viroloog Johan Neyts.

Lees meer in het artikel:

Vlaming Dominique Provinciael zit net als veel andere zeelui vast op zee door corona: "Het is een gouden kooi"

De coronamaatregelen wereldwijd hebben ook gevolgen voor de bemanningen van schepen. In het midden van de coronapandemie zaten wereldwijd meer dan 400.000 zeelieden vast op schepen. Ook vandaag zitten nog steeds veel mensen vast op zee, omdat ze niet van boord mogen door de coronamaatregelen. Ook stuurman Dominique Provinciael uit de provincie Antwerpen zit vast in Taiwan. "Het is een gouden kooi", vertelt hij op Radio 1.

Lees meer in het artikel:

ECDC: “delta-variant is eind augustus verantwoordelijk voor 90 procent van nieuwe besmettingen”

Als we de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus te veel loslaten, dreigen de coronacijfers opnieuw snel te stijgen. Die waarschuwing komt van experts van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC). De experts maken zich zorgen om de opkomst van de delta-variant van het virus, die 40 tot 60 procent  besmettelijker is dan de huidige dominante alfa-variant. Volgens hun berekeningen zal de delta-variant tegen eind augustus verantwoordelijk zijn voor 9 van de 10 nieuwe coronagevallen in Europa.

In het slechtste geval dreigt dan een nieuwe coronagolf, zoals in de herfst van vorig jaar, zegt het ECDC. Dat betekent opnieuw meer mensen in het ziekenhuis en meer sterfgevallen. De enige afdoende manier om dit scenario te vermijden is de vaccinatiecampagnes te versnellen, over alle leeftijdsgroepen. Het is daarbij belangrijk dat risicopatiënten van alle leeftijden zo snel mogelijk volledig gevaccineerd worden. Want één dosis van een vaccin lijkt niet te volstaan om besmetting met de delta-variant te voorkomen. 

Antivaccinatiegroepen richten pijlen op infocampagnes voor jongeren, Smartschool haalt campagne offline

WAT WAT, een informatieplatform voor jongeren in opdracht van de Vlaamse Overheid, lanceerde vorige week de campagne #ikbendaar. Die wil jongeren een geïnformeerde keuze laten maken over coronavaccinatie. De campagne botst op hevige kritiek van antivaxers. Op het onderwijsplatform Smartschool zijn de campagnebeelden voorlopig offline gehaald.

Lees meer in het artikel:

Deltavariant nu al 40 procent van de besmettingen in Amsterdam

Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in Amsterdam zijn afgenomen, is de deltavariant van het coronavirus aangetroffen. Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni.

Volgens Yvonne Van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD, nemen vooral jongeren die op vakantie gaan in Albufeira (Portugal) en Mallorca de deltavariant mee. Van de besmettingen onder deze groepen worden aparte steekproeven geanalyseerd. Van de besmette jongeren die terugkwamen van het Spaanse eiland, nam volgens de laatste analyses 90 procent de deltavariant mee. Van de jongeren die terugkwamen uit Albufeira, gaat het om ongeveer de helft.

Of het deze jongeren zijn die het aantal gevallen van de deltavariant zo snel doen stijgen onder alle Amsterdammers, is moeilijk te zeggen, zegt Van Duijnhoven. "Deze variant circuleert al weken in Nederland." Volgens haar is de snelle verspreiding van de variant niet direct reden tot paniek. "De absolute aantallen besmettingen blijven nog wel dalen. En we zijn volop aan het vaccineren. Bovendien is het zomer, waardoor het virus minder makkelijk rondgaat." Het wordt volgens haar wel "spannend" wanneer het straks weer kouder wordt.

Vrees voor vaccinfraude nu huisartsen vaccinaties uit buitenland kunnen inbrengen

 De laatste doorgevoerde update van Vaccinnet, het bestel- en distributiesysteem voor vaccins die door de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld worden, maakt het voor huisartsen mogelijk om vaccins uit het buitenland te registreren voor mensen die in België verblijven. Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) maakt zich zorgen, want dat kan vaccinfraude in de hand werken en zorgt voor extra druk op de huisartsen.

"Je snapt dat we daardoor mogelijk veel extra werk krijgen, want je onderschat hoeveel mensen in het buitenland zijn gevaccineerd", zegt Devroey. "Dat is een grote administratieve last voor de huisarts. Maar het is ook heel moeilijk om te controleren of  een attest dat bijvoorbeeld in het Portugees, Fins of Hongaars is opgesteld, effectief een correct attest is. Terwijl even goed de namen kunnen aangepast zijn op dat attest. We maken ons daarom zorgen over vaccinatiefraude op die manier."

De huisartsen zijn niet verplicht om die dienst te verlenen en het vaccin te registreren, maar de vraag zullen ze ongetwijfeld krijgen en wel uitvoeren. Toch had Devroey liever een algemene oplossing gezien zoals een QR-code die overal leesbaar is.

Volgende drempel Zomerplan is bereikt: 70 procent van volwassen bevolking kreeg al eerste prik

70,41 procent van de volwassen bevolking in België heeft minstens een eerste prik van een coronavaccin gekregen. Daarmee is de tweede voorwaarde voor de volgende fase van het Zomerplan bereikt. Die fase gaat in op 30 juli. De andere drempel, minder dan 500 patiënten op de afdelingen intensieve zorg, is al langer bereikt.

Nu die twee voorwaarden vervuld zijn, kunnen -als alles goed gaat- onder andere evenementen doorgaan met 3.000 personen binnen of 5.000 mensen buiten. Ook feesten en recepties tot 250 personen binnen, jeugdactiviteiten (met overnachting) met 200 mensen en handelsbeurzen zullen weer toegelaten zijn.

Vlaanderen is tot nu toe de enige regio in België die de kaap van 70 procent al heeft bereikt (74 procent). In Wallonië en de Oostkantons is 69 procent, en in Brussel 51 procent gevaccineerd. In totaal is 39,2 procent van de volwassen volledig gevaccineerd.

Telefoonnummer voor inenting Janssen in Nederland ligt meteen plat door vele bellers

Het speciale telefoonnummer waarop mensen in Nederland kunnen bellen om een afspraak te maken voor een inenting met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson, was meteen onbereikbaar. Door de "extreem grote belangstelling" liggen alle lijnen plat, meldde de organisatie GGD GHOR (Gemeentelijke Gezondheidsdienst - Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio).

Het nummer was sinds 10.00 uur in de lucht. In de eerste paar minuten waren er "70.000 belpogingen", zegt de GGD. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800 7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd. Het is niet bekend hoeveel mensen erin zijn geslaagd een prikafspraak voor het Janssen-vaccin te maken.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had kort voor de lancering van het telefoonnummer gezegd dat de lijnen het "absoluut aankunnen, we zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen massaal gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen."

Nederland geeft België geel reisadvies, met uitzondering van Brussel

Vanaf morgen verandert in Nederland het reisadvies voor meerdere landen van oranje naar geel. Reizigers van onder andere België (met uitzondering van Brussel), Frankrijk en Griekenland (met uitzondering van Athene) moeten bij terug- of aankomst in Nederland geen negatieve test meer tonen. Ook moeten ze niet in quarantaine. 

Het Nederlandse reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon verandert van geel naar oranje door de opkomst van de zorgwekkende deltavariant. Enkel noodzakelijke reizen worden aangeraden en reizigers uit oranje zones moeten een negatieve test voorleggen bij aankomst en in quarantaine gaan.

Nederland is op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) nog rood. Reizen naar Nederland vanuit België is toegelaten, maar wordt sterk afgeraden, staat in het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Johnson & Johnson-vaccin wordt vanaf vandaag toegediend in Brussel

Om aan de vooravond van de vakantie de vaccinatiegraad verder te verhogen en vaccinatie te vergemakkelijken, zal het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson in Brussel beschikbaar zijn in meerdere vaccinatiecentra voor alle Brusselaars van 18 jaar en ouder.

De dagen en plaatsen van vaccinatie met het Johnson & Johnson-vaccin zijn sinds gisteren te vinden op het platform van Bru-Vax. Mensen kunnen zich zonder afspraak naar het vaccinatiecentrum begeven. Om wachtrijen te vermijden, is het wel aan te raden om een afspraak te maken via Bru-Vax.

Brusselaars jonger dan 41 jaar kunnen hier nu dus ook gebruik van maken. Hiervoor vraagt Brussel dan een geïnformeerde toestemming online, bij het maken van de afspraak, of ter plaatse, de dag van vaccinatie.

Lees er hier meer over:

Baby van vijf maanden overleden aan COVID-19 in Frans-Guyana

In het Franse overzeese gebiedsdeel Frans-Guyana is een baby van vijf maanden aan COVID-19 overleden. Dat heeft de krant Le Parisien gemeld. In Frans-Guyana, waar nu een derde golf woedt, zijn sinds de start van de pandemie 141 mensen aan COVID-19 overleden 

In heel Frankrijk heeft het coronavirus al het leven gekost aan zes kinderen onder de negen jaar. Vorige woensdag overleed in het ziekenhuis van Cayenne, de hoofdstad van het in Zuid-Amerika gelegen Frans-Guyana, een baby van vijf maanden oud, aldus een bron dichtbij de gezondheidsautoriteiten.

"Hebben al zoveel gemist, pak ons proclamatie en galacafé niet af"

De laatstejaars van de secundaire school kOsh in Herentals zijn een petitie gestart voor een proclamatie en galamoment op het einde van het schooljaar. Ze richten hun pijlen op de directie en de preventieadviseur die niet meegaan met de versoepelingen. "We hebben al zoveel gemist, laat ons deze mijlpaal echt beleven", zegt zesdejaars Lana Van Hullebus op Radio 2 Antwerpen.  

Lees hier meer:

Meest gelezen