Strengere regels voor automaten voor cryptomunten: "Criminelen zien kans om er geld mee wit te wassen"

Er komen strenge regels voor automaten waarmee mensen cash geld kunnen omwisselen in cryptomunten en omgekeerd. De regels zijn volgens minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) nodig in de strijd tegen het witwassen van cash geld en de financiering van criminele activiteiten en terrorisme.

Ook in ons land duiken er alsmaar meer automaten op waarmee je cryptomunten kunt kopen en verkopen. 42 automaten zouden er op dit moment zijn, in gokkantoren, supermarkten en kapsalons. Mensen kunnen er cash geld mee omzetten in cryptomunten als de Bitcoin, Litecoin, Ether of Tether en omgekeerd. Voor dat omwisselen betaal je een commissie en eventuele transactiekosten.

"We mogen niet blind zijn voor het feit dat criminelen mogelijkheden zien om met behulp van cryptomunten op een snelle manier cash geld wit te wassen", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem. "Daarom is het belangrijk dat we cryptomunt-automaten aan strenge regels onderwerpen." De CFI, de Cel voor Financiële Informatieverwerking , waarschuwde eerder al dat zulke automaten gebruikt worden om zwart of crimineel geld door te sluizen. De automaten vallen onder de Europese antiwitwaswetgeving. Maar toezichthouders kunnen pas ingrijpen zodra  ons land die Europese wetgeving heeft omgezet in nationale wetgeving. Zo'n KB is nu door de ministerraad goedgekeurd.

Aanbieders van zulke automaten zullen bij hun registratie moeten aantonen dat ze over de nodige kennis van zaken en deskundigheid beschikken en geen beroepsverbod opgelegd kregen.  Ze moeten ook verdachte transacties melden bij de antiwitwascel. Daarnaast zijn ze verplicht om de nodige gegevens en documenten te bewaren om voor te leggen bij eventuele controles van de financiële waakhond FSMA. Wie zich niet aan de registratieplicht houdt, riskeert boetes tot 10.000 euro.

Meest gelezen