Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"De Nachtwacht" van Rembrandt nu ook in groter, origineel formaat met drie extra figuren

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een reconstructie gemaakt van vier ontbrekende stroken van "De Nachtwacht", het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Op basis van een oude kopie en dankzij artificiële intelligentie duiken drie extra figuren en een hand op. Het zwaartepunt van het tafereel is ook wat verschoven. 

Twee jaar lang al zijn wetenschappers van het Rijksmuseum in Amsterdam bezig met “Operatie Nachtwacht”, een doorgedreven onderzoek naar het schilderij "De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren", beter bekend als "De Nachtwacht", van Rembrandt van Rijn. Het dateert uit 1642 en stelt een stadsmilitie of schuttersgezelschap voor. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Van “De Nachtwacht” zijn in 1715 vier stroken afgesneden, aan alle randen van het tafereel. Dat gebeurde toen het doek van een feestzaal in de Kloveniersdoelen verhuisde naar het nieuwe stadhuis, nu het Paleis op de Dam. Het bleek te groot en het werd doodleuk bijgesneden om te kunnen passen tussen twee deuren. De afgesneden stukken zijn nooit teruggevonden. Op basis van een kleinere kopie van de originele Nachtwacht en met de hulp van artificiële intelligentie zijn die repen nu gereconstrueerd. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De toegevoegde stroken geven nu hun geheimen prijs: aan de linkerkant zijn nu drie personen meer te zien, twee schutters en een kind (zie afbeelding hierboven), en ter rechterzijde duikt ook een hand meer op (afbeelding hieronder):

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Het Rijksmuseum heeft de ontbrekende stukken afgedrukt op doek en rond "De Nachtwacht" gehangen, zodat bezoekers een idee krijgen van hoe het er in het begin uitzag. Het algemene uitzicht is sterk veranderd: het schilderij is breder en de twee hoofdpersonen, Frans Banninck Cocq en Willem van Ruytenburch, schuiven weg uit het midden naar rechts. “Dat vergroot de dynamiek en beweging in het schilderij aanzienlijk,” zegt het Rijkmuseum.

De complete "Nachtwacht” is de komende maanden te zien in de eregalerij van het Rijkmuseum in Amsterdam. In het najaar wordt het beroemde schilderij gerestaureerd.

Meest gelezen