Dilsen-Stokkem vraagt risicoanalyse voor herdenkingsmoment Jürgen Conings

Er is bij de stad Dilsen-Stokkem geen aanvraag ingediend voor het herdenkingsmoment voor Jürgen Conings nu zondag. De oproep voor dat herdenkingsmoment circuleert op de sociale media en zou uitgaan van extreemrechts. Burgemeester Sofie Vandeweerd heeft vandaag aan de politiediensten en het parket gevraagd om een veiligheidsanalyse te maken.

Burgemeester Sofie Vandeweerd (Open VLD) vernam via sociale media dat er een herdenkingsmoment zou zijn voor Jürgen Conings. De terreurverdachte werd afgelopen zondag dood aangetroffen in het Dilserbos. Het staat intussen vast dat de man zelfmoord pleegde. Bij het stadsbestuur zelf kwam geen formele aanvraag voor een manifestatie binnen, zegt Vandeweerd. "Ik verneem via sommige media dat extreemrechtse ex-Vlaams Belang-militanten achter de oproep zouden zitten voor een herdenking zowel in Brussel als hier in Dilsen-Stokkem. Omdat er geen communicatie is daarover met ons, zijn we toch wat argwanend en dus willen we onderzoeken of dit in veilige omstandigheden kan doorgaan". 

Familie vraagt sereniteit

Burgemeester Vandeweerd verwacht vanavond of morgen al een antwoord van de politiediensten en zal dan een beslissing nemen.  "Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid en ik wil absoluut incidenten vermijden. Bovendien heeft de familie zelf aangedrongen op rust en sereniteit en staan ze ook niet achter deze herdenking".

Meest gelezen